Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Комисията по бюджет и финанси прие законопроекта на Валери Симеонов и група народни представители за промени в Закона за хазарта. Предложението беше одобрено от 11 депутати, шестима се въздържаха.

„Има ли значение дали се намалява една такса или не, парите ще отидат в държавата“,  каза пред журналисти лидерът на НФСБ. 

Той е категоричен, че проектозаконът няма проблеми с Конституцията. И обясни, че не знае по въпроса какво може да говори с Министерство на финансите. „Хазартът се запазва в други форми, които не са малки и когато му дойде времето ще се занимаваме и с тях. Едно по едно“, каза още Симеонов.

„Проблемът с неплащането на данъци и такси не е в Закона за хазарта. Проблемът е в ДКХ“, категорична беше председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Депутатите в комисията искаха да зададат въпроси към членове на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), но се оказа, че такива не присъстват в залата. „Там е прокуратурата и е нормално да няма техен представител тук“, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Представителят на Министерството на финансите Людмила Петкова, директор на Дирекция „Данъчна политика“, обяви, че целта на промените е да се защити бюджета. „В Закона за хазарта ясно е разписано, че за лотарийните игри трябва да се плащат данъци и такси в размер на 15% върху всички залози. Друг е въпроса кой как е третирал законодателството и как се и е плащал данъците“, добави тя.

- реклама -