Бюджетната комисия намали субсидията на партии извън НС на 1 лев на глас

Комисията по бюджет и финанси в парламента реши да намали субсидията за извънпарламентарните партии. Така по предложение на партия „Воля“ формациите извън Народното събрание вече ще получат 1 лев на глас, докато тези в парламента запазват размера на субсидията си – 11 лева на глас.

На практика това изменение засяга единствено партия „Възраждане“, която единствена е преминала бариерата от 1% на последния парламентарен вот.

Така от 400 000 тяхната подкрепа от държавата ще стане 40 000, поясни лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Миналата седмица пуснахме сигнал до главна прокуратура заради изказванията на министър-председателя по отношение на наличието наркотрафиканти в парламента и внезапно седмица по-късно беше гласувана тази поправка. Ние нашата субсидия я даряваме. Дарихме си първия транш на Държавния фонд „Ин витро“. В интерес на истината най-неприятното и гнусното в цялата тази ситуация е, че с това си решение престъпната управляваща група, правителството и парламентът, за пореден път лишават от възможност хора, които няма да могат да имат деца, и в бъдеще да нямат, защото ние няма да можем да продължим да им помагаме“, посочи Костадинов.

Вчера след заседанието, обаче, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не направи уточнението, че има намаление на субсидиите на партиите под чертата. Потърсена за поясняващ коментар днес Стоянова обясни, че в действителност ще има намаление на парите за партиите извън парламента:

„Да. Гласува се реално намаление на субсидията за извънпарламентарни партии. Аз не знам вчера как ми е бил зададен въпросът. Няма промяна в субсидията по член 25, а по член 26 има“, посочи тя.

„Нямам информация дали е гласувано, защото вчера не съм бил на тази комисия и не съм част от тази комисия, но мисля, че това трябва да е официално, така че може да се извади и види“, каза Марешки.

Потърсени за коментар Румен Гечев от БСП заяви, че коментира макроикономически теми, а това е въпрос към политическите лидери, а Йордан Цонев каза, че не знае дали е прието това предложение, защото не е присъствал на цялото заседание на бюджетната комисия.

- реклама -