Карина Караиванова

Бюджетната комисия изслушва претендента за КФН Карина Караиванова

Комисията по бюджет и финанси ще изслуша на свое заседание кандидата за председател на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

Мандатът на досегашния ръководител на КФН Стоян Мавродиев изтече преди месец.

На 20 юли изтече крайният срок за номиниране на кандидати за нов председател на комисията. Въпреки спряганите в продължение на месеци различни имена на евентуални кандидати за поста, единствената номинацията се оказа на настоящия заместник-министър на финансите Карина Караиванова.

Кандидатурата на Караиванова е внесена от името на парламентарната група на ГЕРБ.

Караиванова е дългогодишен служител на Министерството на финансите, където започва работа през 2003 г., отговаряла е за европейските фондове.

Процедурата по избора оспорвана от опозицията

Междувременно БСП, заедно с АБВ и независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев, внесе искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на решението на парламента, с което се приемат процедурите за предлагане на кандидати за председател на КФН.

Тепърва ще се обсъждат и имената на бъдещите заместник-председатели на комисията, която контролира небанковия сектор в страната. На 15 юли КФН стартира проверка на застрахователните компании у нас, изводите от която ще трябва да бъдат обобщени от новото ръководство.

- реклама -