бюджет НЗОК БСП Конституционен съд Агенция за медицински надзор Дариткова Изборен кодекс преференции

Бюджетът на НЗОК мина в парламента, БСП го дава на Конституционния съд – Обобщение

Парламентът гласува на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

Това стана след 8 часа дебати и гласуване в пленарна зала.„ За“ приемането на бюджета на Касата гласуваха 89 депутати от ГЕРБ и 17 от „Обединени патриоти“. „Против“ бюджета бяха 48 народни представители от БСП, а един от тях се въздържа. 14 депутати от ДПС гласуваха „против“. От ПГ на „Воля“ се въздържаха, а независимите депутати подкрепиха бюджета.

Приходи и разходи

Предвидените приходи и трансфери за догодина са в размер на 4 299 603 000 лв. Здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Здравно-осигурителните приходи за 2019 г. са с ръст 418 400 000 лв. спрямо предходната година.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравно-осигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК. През 2019 г. се увеличават средствата за здравно-осигурителни плащания за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Законът за бюджета на НЗОК отива в Конституционния съд

Заради многото структурни промени в преходните и заключителни, където се правят изменения в цели 18 други закона, от БСП се заканиха да сезират Конституционния съд веднага след приемането на бюджета. „Това е звучен шамар върху българското право“, категорична бе лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Освен формата, тя разкритикува и съдържанието на законопроекта.

„В програмите на ГЕРБ, „Обединени патриоти и ВОЛЯ, както и в програмата на правителството пише, че здравеопазването е приоритет номер едно. Ето как се пази приоритет номер едно от правителството на Бойко Борисов – 4 часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от „Обединени патриоти“, нула от ВОЛЯ. Представям си, ако не ви беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите е, че няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има от „БСП за България“ в този закон, които представляват предложения за промяна в модела“, заяви още Нинова от трибуната.

Дариткова: БСП предлага запазване на статуквото

„Вие просто предлагате да се запази статуквото. Вероятно има някои от вас, които статуквото ги устройва. С тези думи председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова се обърна към опозицията. Според нея БСП се опитват с общи приказки и манипулации да кажат, че имат алтернатива, но на практика не са внесли едно смислено предложение по законопроекта.

Закрива се „Фонда за лечение на деца“, а дейностите му минават към НЗОК

Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина, вече преминават към Националната здравно-осигурителна каса.

Очаквано структурните промени бяха силно разкритикувани от опозицията. Най-активна в дебата бе народният представител от БСП д-р Валентина Найденова, според която тревога буди въпроса дали новизграденият отдел в касата ще има необходимата медицинска експертиза, за да поеме работата на фонда. Според нея това решение се взима с „лека ръка“, а прозрачността му е „под въпрос“.

Реформата защити лично министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той бе категоричен, че с промените не се отменят права на децата като пациенти за лечение в чужбина и уточни, че към НЗОК ще бъде създаден и специален отдел към Дирекция „Европейски въпроси“.

Нова агенция ще контролира медицинските дейности

Агенция за медицински надзор към министъра на здравеопазването поема работата по контрол на медицинските дейности. Изпълнителният директор на агенцията ще се назначава от министъра, съгласувано с министър-председателя, а дейността, структурата и организацията на работата ѝ ще се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет. Новата структура ще осъществява функциите по контрол на трансплантациите на органи, тъкани и клетки, както и качеството на медицинското обслужване в лечебните заведения. Спазването на правата на пациентите също ще бъде обект на проверка от нея.

Нова информационна система ще събира данни за здравното ни състояние

В законопроекта е предвидено нова Национална здравно-информационна система да събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез електронен здравен запис на всеки човек. Информационната система ще обедини цялата здравна информация от Министерството на здравеопазването, от лечебни заведения, Националната здравно-осигурителна каса, както и застрахователните дружества, осъществяващи доброволно здравно осигуряване.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -