Бюджет 2022: Много разходи, висока инфлация и нов дълг (Обзор)

В бюджет 2022 ще има много разходи, висока инфлация и нов дълг. Това стана ясно, след като Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене проекта на държавен бюджет за 2022 година.

Приходите в бюджета

ще бъдат над 57,2 млрд. лева, а разходите – над 63,1 млрд. лева или дефицит от 4,1 на сто от БВП. Данъчните приходи ще са над 31,6 млрд. лева. Прогнозите на правителството – безработицата да е 5 на сто, а основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на на сто. За социалния сектор се отделят над 20 млрд.лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв.

Минималният размер

на държавния резерв в края на годината не може да е по-малък от 4,5 млрд. лева, а максималният размер на държавния дълг не може да е по-голям от 35,5 млрд. лева.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, е 7,3 млрд. лева. За целите на касовото управление и плащанията на бюджетните организации, освен

поемането на този дълг

може да се поема държавен дълг, който се изплаща до края на текущата бюджетна година, при условие, че държавният дълг не се увеличава към края на годината.

Депутатите от бюджетната комисия намалиха бюджета на Висшия съдебен съвет, БНТ и СЕМ, съобщи БНТ.

20 млн. лева от съдебната система

ще бъдат насочени към БАН. Там ще се разпределят на проектен принцип. Намалява се и бюджетът на СЕМ, парите ще са насочени към културните центрове на България в чужбина.

Бюджетът на БНТ се намалява

с 2 млн. лева. Вносителят на предложението – Любомир Каримански, предлага средствата да бъдат насочени към симфоничния оркестър на БНР и служителите на музеите.

По думите му бюджетът на обществената телевизия не е изработен обосновано. Срещу намалението се обявиха от опозицията с аргумент, че се

създава лошо впечатление.

Финансовият министър Асен Василев коментира, че ще се промени начинът по който се финансират както БНТ, така и БНР чрез създаването на Фонд „Радио и телевизия“.

„Като тръгна процесът на актуализация на Бюджета миналата година, която приехме септември месец, за първи път се запознах със сагата Фонд „Радио и телевизия“, който 20 години, както казва г-н Каримански, не е създаден, тогава започна в Министерството на финансите работа по механизъм този фонд да бъде създаден. Точно, за да няма такъв тип дискусия, да си има

независимо финансиране

от Фонд „Радио и телевизия“. По време на втория служебен кабинет не бях министър на финансите, сега нямахме техническо време да довършим работата, но аз лично поемам ангажимент по време на актуализацията да предложим механизъм за Фонд „Радио и телевизия“, така че той най-накрая да заработи и да си имаме независими медии с независимо финансиране“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Нали не предвиждате

да въведете такса „телевизор“

за българските граждани?“, попита Радомир Чолаков, депутат от ПГ на ГЕРБ – СДС.

„Не такса „телевизор“, работим по други механизми свързани с разпространението на програмите, както и на интернет услугите и всички други останали“, отговори Асен Василев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено