бюджет

Бюджет 2020: Държавата залага ръст на БВП и повече пари за общините

За следващата година кабинетът залага на ръст на икономиката с 3,4%. Прогнозният Брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд., 2022 г. – 143,3 лв. Това отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%

За сравнение с нивата през тази година около 4,4 на сто.

„Нестабилната геополитическа обстановка, по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове, които виждаме пред нашата икономика. Те могат да повлияят както на износа, така и на очакваното възстановяване на частните инвестиции“, отчете още Горанов.

Финансовият министър напомни, че за следващата година е заложено увеличение на 10% разходите за персонал. По отношение на данъчната политика, запазват се данъчните ставки през целия мандат на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани.

За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн.лева повече спрямо тази година.

„Смятам, че липсата на изненади в бюджета е добра новина. Чухме и такива критики. Запазваме данъчната тежест, държавният дълг намалява. Оптимисти сме, че всички управленски цели в мандата се изпълняват. Анонсираното намерение за средна заплата от 1400-1500 лева е постижимо и възможно, има достатъчно буфери“, обобщи в заключение Горанов.

- реклама -