Кои са топ бегълците от родните пандизи?

През последните 6 години близо 60 затворници са избягали от затворите в България. Някои от тях още се издирват.
  • В началото на март Харислав Андреев избяга от строителен обект, на който имаше право да работи.
  • Седмица по-рано 28-годишен пандизчия от Пазарджишкия затвор не се върна от домашен отпуск.
  • В навечерието на Бъдни вечер затворник на лек режим,  избяга от Националното следствие, където е работел.

  • През лятото на миналата година затворник  Ловеч избяга от болница в Пловдив, където бил на лечение.
  • Април миналата година отново при работа на външен обект изчезна друг затворник от Пловдив – осъден на една година за притежание на наркотици

  • Седмица по-рано от Централния софийски затвор избягаха Радослав Колев и Владимир Пелов. Двамата рецидивисти духнаха от пандиза след като заплашиха надзиратели с оръжие.

4 години преди тях отново от Централния софийски затвор избягаха двама затворници – гватемалецът Хосе Мартинез и българинът Николай Николов-Шатката.

За разлика от бягството на Колев и Стефанов, за това на Мартинез и Шатката надзирателите разбрали 3 часа, след като те вече били изчезнали.

На 30 април 2014 г. Мартинез разби стена на парното помещение, в което работил и проникнал в безлюден приземен етаж в сградата на ареста.

Промъкнал се до решетка, която срязал и изтръгнал. Оттам се придвижил до двора на ареста. А там го очаквал Шатката. На него не му се наложило да се промъква отникъде, защото помещението, в което работел, е в двора. Отвън ги чакал опел астра, маскиран като полицейски автомобил.

По-късно Хосе е арестуван в Лисабон, а за Шатката се знаело, че е във Великобритания, но и до днес издирването му продължава.

Маце, затворникът-котка

Осъденият до живот за убийство Малин Крумов-Маце защити прякора си като избяга от затвора във Варна, изкачвайки се като котка по 6-метрова стена. Екшънът се разигра на 9 януари 2010 г.

Маце ползвал правото си на едночасова разходка в двора. Бил оставен без белезници под надзора само един надзирател. Внезапно Крумов се хвърлил към стената и започнал да се катери по метален кабел на нея. Успял да премине през бодливата тел на 6-метровия дувар, по която тече слаб ток. След това скочил към страната на бариерата за входа.

Таймерите на камерите засичат времето на бягството – точно 3 минути и 12 секунди.

 

Свободата му подължила едва няколко часа. Като преодолял с лекота оградата на затвора той се качил на автобус недалече от затвора и слязъл във варненския кв. „Аспарухово“. Наел такси с уговорката да го закара до Бургас, имал и пари. Но когато таксито стигнало до Старо Оряхово, двама полицаи го спрели за проверка.

Малин Крумов се опитал да избяга, блъснал единия полицай, ченгетата го подгонили и стреляли. Беглецът бил уцелен в крака със стоп патрон. Паднал на земята и бил арестуван. Заради ловкото му бягство от затвора, където с лекота преодолял високия зид, Малин Крумов получил прякора си Маце.

Масово бягство от български затвор – със стол с двойна употреба

Средата на август 2002 г петима затворници успяха да помиришат свободата отвъд оградите на Белене. Петимата мъже Ерхан Ибрям, Решад Асанов, Бончо Емилов, Йордан Йорданов и Сергей Михайлов лежали в една килия. Тогава те били на възраст между 19 и 26 години.

На смени мъжете решили да пилят решетката.

Арматурното желязо с дебелина 10 мм било търкано с метален крак от стол. Късно вечерта решетката била свалена и затворниците се измъкнали.

Съседите им по килия ги усетили, но си замълчали. Бегълците се промъкнали през три телени огради, минали и близо до една от вишките, без тъмничарят да ги забележи.

 

Вече свободни – се озовали на брега на Дунав.

И петима нагазили във водата, течението ги понесло. Трима от тях се уплашили и се върнали на брега. Скрили се в изоставена постройка. И те като Маце се радвали на свободата само няколко часа.

Вдигнатите под тревога тъмничари ги открили още същата нощ. В издирването на бегълците се включи единственият тогава хеликоптер на МВР. Ерхан и Йордан продължили да плуват по посока на течението и успели да стигнат българския бряг. Там си прикрили в мочурищата, но жандармеристите ги открили и задържали.

Година копаене с лъжица – се оказа напразно

През 2015 година в затвора в Бобовдол беше открита дупка в тавана. Оказа се, че е копана повече от година с лъжици. Ако планът не беше осуетен, четирима затворници щяха да попаднат в историята с колоритното си бягство.

- реклама -