Буяр Османи, Северна Македония, министър

Буяр Османи: Взети са проби от близките на загиналите в автобусната катастрофа

Взети са ДНК проби от близки на загиналите при катастрофата на автомагистрала „Струма“, съобщи македонския външен министър Буяр Османи. Приоритет сега е идентифицирането на телата на загиналите и най-скорошното прибиране на пострадалите.

Външният министър не пожела да коментира дали пътят е станал причина за инцидента.

Запитан за разследването, Османи каза, че то е започнато от институции в България.

„Мисля, че институциите в България го започнаха. Нашите експерти са тук и ако имат нужда от помощ, има и криминалисти. Очакваме те да бъдат включени в процеса на идентификация. Важно е семействата да бъдат информирани навреме и този процес да приключи възможно най-скоро, за да можем да пренесем останките на жертвите в Скопие“, обясни Османи.

Той каза още, че не може да потвърди имената на загиналите.

„Това, което роднините очакват, е потвърждение за починалите. Голям процент от семействата са на мои приятели, на мои познати от Скопие. От общината, от която и аз идвам. Дори на тях не мога да им потвърдя, тъй като трябва всеки един да се идентифицира. Затова обявих имената, за да са наясно хората, че ако не са в болница, са от починалите. Но не мога да потвърдя имената на починалите“, каза Османи.

Външният министър на Северна Македония беше помолен да коментира и слух, че в автобуса е пренасяна пиротехника. 

„Сега не е време да се спекулира. Все пак семействата са в тежко емоционално състояние. Всяка спекулация, която е непроверена, само ще утежни допълнително тяхното състояние. Сега е време ранените да бъдат излекувани, идентификацията да завърши“, каза Османи.

Външният министър остава в София, за да съдейства на роднините в общуването им с българските институции.

Али Асамалски е от Долно Количане. При трагичния инцидент губи трима роднини, а четирима се лекуват в „Пирогов“.

„Огромна трагедия, голяма е болката в цяла Македония, много семейства. Апелираме, ако може, този процес да се завърши по-бързо“, каза мъжът, цитиран от bTV.

Състоянието на седемте оцелели пациенти е стабилно. Някои обаче се нуждаят от допълнително лечение. Веднага след като бъде завършена идентификацията на жертвите, македонските власти ще организират как да бъдат транспортирани.

- реклама -