Бурята „Рената“ върна зимата в Румъния

Бурята „Рената“ върна зимата в Румъния и предизвика силен вятър и валежи, съобщават местните медии. След две седмици на рекордно високи температури, стойностите се понижиха рязко с 15-20 градуса. Това информира Диджи24.

Жълт код за гръмотевични бури и проливни дъждове е издаден за Централна и Югоизточна Румъния.

Има опасност и от градушки.

В сила е и жълт код за опасност от наводнения и преливане на реки в шест окръга.

В планините дъждът премина в суграшица и сняг. Тази сутрин снежната покривка в Бъля Лак в Карпатите беше малко над половин метър, като се очаква да натрупа още. На над 2000 метра в планината Фъгъраш бяха измерени едва два градуса по Целзий. Това съобщава метеорологът Нарчиса Милиан, цитиран от Аджерпрес.

Вятър с пориви над 70 км/ч предизвика проблеми в западната част на страната, като събори дървета и билбордове. Служителите на Инспектората за извънредни ситуации са се отзовали на сигнали в няколко града.

От румънската национална компания за управление на пътната инфраструктура информират водачите в района на Клуж в Трансилвания,

че се шофира при зимни условия, отбелязва БТА.

На места е натрупал над половин метър сняг. Като цяло времето е лошо над целия Балкански полуостров, а температурите надолу с поне 10 градуса спрямо предните дни.

Синоптиците предупреждават за опасно лошо време днес

- реклама -