Ърл

Бурята Ърл се превърна в ураган, в Мексико започна евакуация

Тропическата буря „Ърл“ се превърна в ураган при преминаването си през Карибите в посока Централна Америка. Това съобщи Американският център за наблюдение на ураганите.

Изследователски самолет е регистрирал ветрове със скорост 120 км/ч. Това означава, че „Ърл“ е вече ураган от първа степен по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън.

Ураганът се намира на около 110 км. от остров Роатам в Хондурас и се насочва на запад към Белиз /на 240 км/.

Центърът за наблюдение на ураганите отправи предупреждение за приближаващата стихия към властите в Пуерто Коста Майя, в Мексико и в южните части на Гватемала.

В Мексико започна евакуация

Властите на мексиканския щат Кинтана Роо евакуираха жителите на няколко крайбрежни райони заради приближаването на урагана. В зони на безопасност са настанени 78 семейства от общините, граничещи с Белиз.

Държавната петролна компания „Пемекс“ започна да евакуира служителите си от нефтени платформи в Мексиканския залив.

Според Националната метеорологична служба на Мексико, „Ърл“ се намира на около 130 км от град Четумал на карибския бряг на страната и се движи на запад. Вятърът в урагана достига 33,3 метра в секунда с пориви до 41,6 метра в секунда.

Очаква се в следващите часове ураганът с мощни ветрове и дъждове да навлезе в Белиз и редица райони на Мексико. В някои щати екипите на Гражданска защита са поставени в режим на повишена готовност.

В Гватемала и Хондурас властите отмениха занятията в училищата, разположени в потенциално уязвими райони. В Хондурас спряха да работят международните летища в гр. Ла Сейба и на остров Роатан.

- реклама -