Буря: Летище София пренасочва полети, силният вятър нанесе щети в цялата страна, Враца обяви криза (Обновява се + Снимки)

От снощи до момента

екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са се отзовали на над 30 сигнала, четири от които по-сериозни.

На терен са пет аварийни екипа, работата продължава.

За цялата страна сигналите

за щети, нанесени от силния вятър, са 14, съобщи БНР.

В столицата при единия случай се е откъснала част от метален покрив на сграда. Няма пострадали при инцидента.

Дърво е паднало и на

трамвайната линия на столичният булевард „Джеймс Баучер“. В два от случаите дървета са паднали върху паркирани автомобили и са им нанесли щети.

14 са общо сигналите за щети от вятъра в страната. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия инцидент пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен,

докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца има два сигнала за паднали дървета. По три са сигналите в Перник и Монтана. От главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението обясниха, че и в момента продължава обобщаването

на обстановката в страната.

Жълт и оранжев предупредителни кодове за силен вятър са в сила днес за всички области на страната.

Обявено е частично бедствено положение във Враца заради ураганния вятър, съобщиха от Общината.

Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб обяви частично бедствено положение за територията на града.

При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата.

Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите. Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон.

Най-сериозни са пораженията

в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци.

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване.

В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“

има прекъснати електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

Общината призовава гражданите да се движат с повишено внимание, а при възможност – да не излизат от домовете си, заради опасност от падащи предмети и възникване на инциденти.

От НИМХ е обявен червен код за силен вятър на територията на областта. Сигнали могат да бъдат подавани на: 088/5 118-857.

Областите с жълт код за силен вятър са:

Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София град, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Областите с оранжев код за силен вятър са:

Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали.

От Столичната община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците

на жилищата си и да бъдат внимателни.

Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си, посочват от СО.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено