Буря с над 100 км/ч отнесе 28 пътници от ферибот, докато се евакуирали заради коронавирус

Мощна буря отнесе и уби най-малко 28 пътници на ферибот край Соломоновите острови. Пътниците са пътували от столицата Хониара към Западен Ареаре, по правителствена програма за евакуация на хората по родните им населени места като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Фериботът е отплавал в четвъртък, с цел да изпревари приближаващия циклон Харолд. Ден по-рано синоптиците изрично предупредиха да се избягват неспешни пътувания.

Капитанът на ферибота е пренебрегнал предупрежденията да не се плава, в резултат на което бурята е отнесла от борда поне 28 души.

Според местните власти не е възможно да се уточни конкретният брой на загиналите.

Капитанът е научил за инцидента едва когато е пристигнал крайната си дестинация, на около 120 километра от столицата Хониара.

Болниците на Соломоновите острови са с много ограничен капацитет, който е напълно преобразуван за лечение на пациенти с коронавирус. Циклонът Харолд, обаче, напълни здравните заведения с пострадали, и ако случаите на COVID-19 се появят и започнат да нарастват, властите ще трябва да извозват болните другаде.

Островната държава с население от малко над 600 000 души е една от малкото в света, в която не е регистриран нито един случай на заболял от коронавирус.

Циклонът Харолд удари Соломоновите острови с ветрове от 160 километра в час, като повали множество дървета, повреди домове, а множество хора пострадаха. Въпреки че правителството все още не е завършило оценка на щетите, Австралия дари 100 000 щатски долара като спешна помощ за пострадалите.

- реклама -