гръм
Снимка: pixabay.com

Буря, градушка и проливни дъждове очакват на Балканите

Проливни дъждове, придружени с градушка, силни ветрове и гърмотевици вече обхванаха част от Балканите

Македонските синоптици предупредиха за рязко спадане на температурите през следващите 24 часа. На места се очакват и по 25 л/кв. м. През утрешния ден термометрите ще показват с около 10 градуса по-малко.

В Хърватия от лошото време най-сериозно пострада Истрия. Там бурята отнесе електрически стълбове, изкорени дървета, а контейнерите за отпадъци летяха по улиците, съобщават местните медии. От общините в Дайли, Новиград и Пореча поискаха помощ от централната власт.

От Републиканския Хидрометеорологичен институт в Сърбия предупреждават за силен вятър, гърмотевици и градушка в отделни части на страната през следващото денонощие.

Вчера буря погуби двама и рани 120 по време на фестивал в Австрия. Силният вятър отнесе гигантски тент на фестивал на музиката и бирата в община Санкт Йохан ам Валде. В момента на произшествието във фестивалния тент е имало 700 души. Жертвите са загинали от удари в подпора на шатрата и в мебели.

Силна буря връхлетя вчера и съседна Чехия

Прекъснати бяха далекопроводи, изкоренени бяха хиляди дървета, но за щастие там няма жертви. Хиляди семейства останаха без ток, спряно бе железопътното движение край град Ческе Будейовице заради паднали дървета върху линията. Това е най-големият град в южната част на страната, фактически бе спряна железопътната връзка с град Пилзен в Западна Чехия и с австрийския град Линц, който се намира на 100 км в южна посока.

През България тази нощ ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се валежи и гръмотевични бури, най-вече в западната част на страната, където ще има рязко захлаждане.

Валежите се очаква да продължат през следващите 48 часа, след което предстои постепенно затопляне.

- реклама -