сн. БГНЕС

Буруджиева: Случилото се в метрото е терористичен акт

„Онова, което се направи в метрото, е терористичен акт”. Всичко си има някакви граници, дори и протестът. Може да изразяват недоволство, без да се застрашава животът на хората“. Това заяви пред Нова ТВ политологът Татяна Буруджиева по повод спирането на тока в столичното метро в понеделник.

Задържани бяха разни хора, но сега са пуснати. Да кажат, че полицията можела да ги спре, но къде била тя, е просто наглост. Искам хората да знаят, че могат да живеят спокойно, независимо дали някой протестира, или не. Ако утре вашите деца са в метрото в такъв момент? Не може тероризмът да се оправдава“, коментира още тя.

На протестите има две основни групи от хора – едната иска промяна, а другата – властта.

„Във времена на размествания и голяма политическа и обществена динамика обичайните правила са временно суспендирани. Това е характеристика на революциите”, заяви социалният антрополог Харалан Александров. И допълни: „Затова в такива моменти избуява разрушителното и психопатно поведение”.

„Гешев и Борисов са персонализирани, защото те ефективно упражняват власт. Правителството и прокуратурата са свръхактивни, постоянно нещо правят нещо и доста хора са разстроени от това“, каза още Александров.

Според него протестиращите не искат оставката на президента Румен Радев, не защото много го харесват, а защото „той се държи не като човек с власт, а като претендент за власт“.

- реклама -