Орбан

Бурни спорове в европарламента: Трябва ли да бъде отнето правото на глас на Унгария в ЕС

Обсъждането на доклад, посветен на положението в Унгария, нажежи днес обстановката в заседателната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Ще остане ли Будепеща без право на глас в ЕС?

Докладчикът Юдит Сарджентини от Зелените призова ЕП да подкрепи предприемането на процедурата по чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща – лишаване от право на глас в Съвета. „Унгарското правителство замени независимите съдии, заглуши свободата на словото, ограничи възможностите на образованието да развива критично мислене, преследва малцинствата и мигрантите. Докладът откроява ясна заплаха за ценностите на ЕС. Длъжни сме още днес да предприемем действия“, посочи Сарджентини.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс посочи, че докладът поражда дълбоки опасения. „ЕК споделя тези опасения, ОЛАФ води разследване за злоупотреби с европейски средства в Унгария. Ще бъдем безмилостни“, отбеляза той. По неговите думи ЕК не би се поколебала да предприеме следващи стъпки при необходимост.

Самият Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се поддаде на изнудване. „Ще осъдите не правителство, а държава и народ. Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за свобода и демокрация срещу войските на СССР, приехме източногермански приятели при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на опасност за свобода. Докладът е обида за Унгария и за честта на унгарския народ“, посочи Орбан.

„За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава, има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение, трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията“, заяви още унгарския премиер пред европарламента.

Манфред Вебер от ЕНП, към чието политическо семейство се числи Орбан, изрази неразбиране защо Централноевропейският университет в Будапеща да не може да работи повече и посочи, че това е против европейските свободи. „Мнозинството управлява, но добре работещата държава има нужда и от добре развито гражданско общество и неправителствени организации. Ако отричаме исляма, правим услуга на джихадистите, които искат противопоставяне на верска основа. Ще решим тази вечер как да гласуваме утре, може да се наложи задействането на чл. 7“, посочи Вебер.

Утре ЕП ще гласува предложението в доклада срещу Унгария да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС

Ако мнозинството евродепутати подкрепят това предложение и с гласовете на четири пети от министрите в Съвета на ЕС може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде свои препоръки.

ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

източник: БТА

- реклама -