Бурни дебати в парламента заради Истанбулската Конвенция

Тази сутрин в Народното събрание започна обсъждане на предложение за референдум за Истанбулската конвенция

Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите за референдум „за“ или „против“ Истанбулската конвенция.

Според Нинова, е възможно Конституционният съд да каже или че конвенцията съответства Конституцията или че не съответства, и тогава те да пристъпят към промяна на конституцията. „Министерски съвет трябва да отмени решението, което я е приело на заседание. Вторият аргумент е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът“, посочи Нинова.

Тя коментира, че когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и управляващите не могат да го внасят отново и отново. „От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема. От името на БСП ви информирам, че консенсус и съгласие от наша страна по тази тема няма да получите при никакви условия. Потърсете консенсус у българския народ и единствения начин това да стане е, когато го питаме чрез референдум“, заяви Нинова.

Според нея конвенцията е предизвикала полярни мнения и сблъсък на позиции. Тя раздели Истанбулската конвенция на две части – онази, която осъжда насилието над жени, деца и хора и по която няма никакви спорове. „Истанбулската конвенция задължава държавите, които я ратифицират да приемат национално законодателство срещу насилието, да създадат система от органи, които да контролират това законодателство“, каза лидерът на БСП.

Според Нинова, обаче борбата с насилието не е истинската цел на управляващите. Тя коментира още, че втората част е спорна в Истанбулската конвенция. „Тези цитати отговарят на въпроса говори ли се за трети пол. Ние не сме против тези различни хора, те имат своите права и тези права са защитени в българската Конституция, но сме против това да се превръщат в задължителна норма за обучение на децата ни“, поясни Нинова.

Включването на предложението за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция е против правилата на парламента, заяви веднага след изказването на Нинова Данаил Кирилов от ГЕРБ

Ние не възразяваме на допускането, въпреки недопустимостта. Предложението е недопустимо като неотговарящо на изискванията на чл. 53 ал. 8 поради това, че по този ред могат да се подлагат на разглеждане само законопроекти и проекти за решение. Обясни председателят на правната парламентарна комисия.

Кирилов добави още, че БСП не са формулирали и правилно въпроса.

Цветанов: БСП не предлага алтернативи, а иска да създава само хаос

БСП не предлага алтернативи, а иска да създава само хаос. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на референдум за Истанбулска конвенция.

Цветанов коментира, че БСП са направили дори и подписка за приемане на конвенцията през ноември и декември. „Много е лесно да се заиграете със страховете на хората. В това отношение сте номер едно. Но вие никога не може да сте политическа сила с ясна визия”, смята Цветанов.

„Ако днес попитаме какво мисли председателят на ПЕС разликата е огромна, какво мислят тези, които са работили по тази конвенция – Илияна Йотова, бивш евродепутат и сегашен вицепрезидент”, посочи председателят на ГЕРБ.

Вие друго не може да направите освен да дестабилизирате страната. Никога няма да бъдете управляващи с този подход, защото сте непрогнозируеми, обърна се Цветанов към БСП.

„Днешният дебат можеше да бъде отложен, защото всички разбрахме, че МС на днешното си заседание ще изтегли конвенцията, а доколкото разбрах тя е изтеглена вече”, коментира Цветан Цветанов.

Искахте да се заигравате отново със страховете на хората. Не предлагате алтернативи, а искате да създавате само хаос, добави той.

- реклама -