Законът за бурките второ четене

Законът за бурките мина и на второ четене

Комисията по вероизповеданията и правата на човека прие на второ четене Законопроекта за ограничаването на носенето на облекло, покриващи или скриващо лицето, придобил популярност като „Закон за бурките”.  Той предвижда забраната да важи във всички официални институции и обекти на градските територии, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Забраната за носенето на прикриващо лицето облекло няма да се прилага, ако се налага по здравословни причини, професионална необходимост или ако има временен характер, в рамките на спортно мероприятие или културни и други прояви. Забраната няма да важи и за домовете на гражданите или официалните места за молитва на съответното вероизповедание. Комисията възприе предложението, според което за напълно прикриване на лицето се считат случаите на използване на облекло, закриващо изцяло лицето.

За частично покрито лице ще се считат случаите, при които се използва облекло, което закрива устата, носа или очите. За нарушение на тези разпоредби законът предвижда глоба в размер на 200 лева за първо нарушение и 1500 лева за всяко следващо. Първоначалното предложение на вносителите включваше и лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, ако нарушителите получават такива, но то беше оттеглено.

Законопроектът е на Патриотичния фронт. Той срещна съпротивата на Мюфтийството.

- реклама -