Лукойл

Бургас се размина с екокатастрофа: Пробили умишлено тръбата на Лукойл, за да точат гориво

Според направения първоначален оглед на петролния разлив от тръба на „Лукойл Нефтохим“, инспекторите от РИОСВ – Бургас смятат, че става въпрос за криминален пробив. Предстои обследване за изясняване на причините за аварията на тръбопровода, който минава под земята. Най-вероятно тя е пробита умишлено с цел да се източи гориво.

По-рано тази сутрин бе съобщено за разлив на петролни продукти край бургаския квартал „Долно Езерово“. Спряно е движението по тръбопровода и той е освободен от налягане. От аварийни екипи на дружеството са предприети мерки, поставени са бонови заграждения и абсорбенти за ограничаване на разлива.

Защитената местност „Езеро Вая“, която се намира от другата страна на пътя на локализираната територия не е видимо засегната

От Регионална лаборатория – Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда и водите са взети проби за физикохимичен анализ.

Близо 20 тона бензин са източени до този момент от коритото на река Чакърлийска.

Вече няколко часа работи специализирана техника за изпомпването на разлетия бензин от повърхността на реката. На две места по протежението на Чакърлийска са поставени бонови заграждения, за да се ограничи разливът на гориво. Изградена е защитна дига, която да спре преливането на замърсената вода от река Чакърлийска в езерото Вая. Специализираните екипи са поставили и абсорбиращи смеси, които да неутрализират разлетия във водата бензин.

„Разговарял съм с министъра на околната среда и водите, както и с представители на всички институции. Пътят „Долно Езерово“ – Братово ще остане затворен до момента, когато бъдат отстранени пораженията по околната среда и имаме пълна гаранция, че не е застрашено здравето на хората. Аварийните екипи ще работят на денонощен режим, докато се уверя, че няма никакъв риск за хората“, каза кметът Димитър Николов.

По заповед на кмета Димитър Николов пътят „Долно Езерово“ – Братово остава затворен заради опасност от обгазяване и пожар.

разлив

През 2015 г. в района бяха разлети 40 т гориво от опити за незаконен достъп до горивото на тръбопровода.

От РИОСВ – Бургас ще се извърши последващ контрол в следващите дни и вземане на допълнителни проби за анализ.

- реклама -