София, Бургас, Благоевград и Плевен въвеждат онлайн обучение за големите ученици, затварят молове, кина, театри – ОБОБЩЕНИЕ

Градове от червената зона затварят молове, театри и спират масовите мероприятия. Учениците от 5 до 12 клас отново ще учат дистанционно.

София

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 часа. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

Приетото днес решение на Софийския оперативен щаб гласи, че срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

Бургас

Големите търговски центрове и фитнес залите в Бургас да бъдат затворени, предложи директорът на местната здравна инспекция Георги Паздеров при среща с кмета на града Димитър Николов и здравния министър Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Друго предложение е заведенията в Бургас да бъдат с работно време до 22.00 часа, а маските от последния ден на тази седмица ще станат задължителни и на открито. Преустановяват се екскурзиите, спортните прояви и мащабните събирания на открито.

„Ситуацията в Бургаско е тревожна. Ще увеличим броя на болничните легла. Имаме нарастване на повикванията към Спешна помощ – с 30% и около 40% до 50% от повикванията са за пациенти, които са с COVID-инфекция. Предвиждаме намаляване на работното време на заведенията. Учениците от 5 до 12 клас ще учат онлайн в следващите две седмици“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му въвеждането на подобни строги мерки в национален мащаб, не се предвиждат. Властта в тази ситуация ще подходи с локални мерки. „Идеята е да ограничим епидемията в областите, в които заболеваемостта взема застрашителни размери. Пак казвам – няма мярка, която ще се поколебаем да наложим, ако това е за доброто на хората“, допълни той.

До края на месеца се очакват още 500 000 дози ваксини, съобщи още министърът на здравеопазването при посещението си в Бургас.

Очаква се в 15.00 часа предложенията да бъдат официализирани със съответната заповед след заседанието на местния щаб.

Плевен

Учениците от 5-ти до 12-ти клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от COVID-19 е под контрол. Това заяви д-р Красимир Трифонов, заместник-областен управител, след извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Д-р Илиян Минчев, и.д. директор на РЗИ, допълни, че се забраняват всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за ковид пациенти от 15 на 20 процента в болниците. Ограничава се работното време на ресторантите до 22.00 ч. Позволява се при семейни събирания да бъдат до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора – изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито – там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете, уточни д-р Минчев. Нощните заведения остават затворени.

Заболеваемостта в регион Плевен достигна 587.26 на 100 хиляди от населението, 142 са новите случаи с коронавирус. Над 240 болни са настанени в болници, но легла има, включително и в интензивните сектори. Общо за областта 10 класове са поставени под карантина.

„При медицинския персонал положението не е толкова тревожно – много преболедуваха, постигнахме голям процент ваксиниране. От 6000 подлежащи почти 30 процента са обхванати. От СИК вече са ваксинирани над 800 души от над 3000 членове, посочи директорът на РЗИ.

Благоевград

Заради завишаване на броя на заболелите в област Благоевград учениците от 5-и до 12-и клас в рамките на 14 дни, от утре, ще преминат към дистанционна форма на обучение. Големите търговски центрове, тип мол, фитнесите и театрите затварят врати за същия срок.

Това обявиха днес областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов след заседание на Областния оперативен щаб, проведено онлайн и на което бяха обсъдени допълнителните мерки за борба с третата вълна на COVID-19, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

„Ограничават се масовите мероприятия на отрито и закрито, засилва се контролът в търговските обекти за спазване на мерките – дистанция, маски, честа дезинфекция и неструпване на хора”, каза областният управител Михайлов. Той призова родителите да не допускат децата си в училища и градини при проява на симптоми.

337 на 100 000 души в областта за заболели, което подрежда Благоевградско на 12-о място от 16 „червени” области в страната.

„След минути ще издам заповед, според което учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение, тези от 1-ви до 4-и клас продължават да ходят присъствено, както и децата от яслите и градините. Там внимателно се наблюдава процеса и ако има скок на заболели деца и учители, мерки ще бъдат наложени и на тях“, обясни д-р Калоян Калоянов.

Директорът на РЗИ уточни, че всеки родител може да спре детето от реално посещение в училище и то доброволно да премине онлайн.

В моловете могат да работят само аптеките, хранителните магазини и разплащателните пунктове.

- реклама -