Алепо хуманитарна пауза армия бунтовници сирийска

Бунтовниците в Алепо взимат за заложници цивилни граждани по време на „хуманитарната пауза“

„Хуманитарна пауза“ влезе в сила в сирийския град Алепо тази сутрин. Според заявление на сирийската армия тя ще продължи от 09:00 до 19:00 часа.
По-рано сирийското правителство обяви, че оттегля войската си в няколко района на Алепо, за да позволи на бунтовниците да напуснат източните райони през специални коридори. „Властите са взели всички мерки, за да осигурят безпрепятствената евакуация на мирните граждани, ранените и изтеглянето от източните квартали на въоръжените бунтовници„, се казва в изявлението.
Според агенция САНА, група жители и обезоръжени бунтовници са започнали да се изтеглят от обсадените от сирийската армия части на града под прикритието на нощта. Сред тях има ранени и болни хора. Военните и доброволци от Червения полумесец оказват помощ и ги съпровождат до местата за временно настаняване.
Алепо хуманитарна пауза армия бунтовници сирийска

Бунтовниците не се предават

От командването на сирийската армия съобщиха, че в някои квартали терористите възпрепятстват евакуацията на мирното население, взимат за заложници цивилни граждани и стрелят по колоните от пешеходци.

През нощта е имало минометен обстрел в три квартала – загинали са трима души, а много други са ранени.

Командването на сирийската армия призова бунтовниците, които държат източните квартали „да се възползват от амнистията и са прекратят съпротивата„. От щаба подчертаха, че на военните „е известно разположението на всички позиции на бунтовническите формирования, щабовете им и оръжейните складове“.

Съдбата на бунтовниците, които не сложат оръжие е предрешена„, предупреждава командването на сирийската армия.

Мисия невъзможна?

Руският военен министър Сергей Шойгу съобщи, че военни експерти от Русия и страните, които подкрепят опозицията – в това число САЩ, Турция и Катар – ще проведат разговори за да се опитат да разделят „терористите“ от „умерените“ бунтовници. Опозицията в Сирия, обаче твърди, че това е почти невъзможна задача.

Джихадистката група Джабхат ан-Нусра отхвърли предложението да напусне града и се закани продължи борбата.

В изявление на групата, изпратена до ВВС се посочват подобни инициативи в централния град Хомс през 2014 г. и в предградието на Дамаск Дарая през август, когато евакуации се проведоха след години на обсада и бомбардировки от силите на президента Башар ал-Асад.

Беше „ясно“, се казва в изявлението, че Русия иска да „прочисти“ тези области от сунитите, които формират по-голямата част от населението на Сирия и доминират в опозицията на Башар Асад и опитите да „се диференцират“ бунтовническите фракции цели да ги отслабят.

Ние избираме да не се откажем от нашите хора,“ се казва в изявлението. „Ние няма да се предадем, ще пролеем кръвта си и ще продължим нашия джихад, докато не се премахне режима и всеки план срещу това е отхвърлен„.

Други бунтовнически групировки също отхвърлиха предложението на Русия като го определиха като „трик“.

Бомбандировките на Алепо бяха определени от западните лидери като военно престъпление, обвинения, които руският президент отхвърли и ги нарече реторика.

- реклама -