Бунт на пенсионери в Гърция. Полицията пуска срещу тях сълзотворен газ

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да не допусне шествие на пенсионери да достигне до резиденцията на министър-председателя Алексис Ципрас, предаде телевизионният канал „Скай”.

Тази сутрин около 2000 пенсионери откликнаха на призивите на комунистическата опозиция и се събраха на митинг в центъра на гръцката столица.

Множеството се отправи към резиденцията на премиера Ципрас, за да протестира срещу новите намаления на пенсиите и политиката на икономии, които лявото правителство на СИРИЗА води, за да получава нови кредити и да излезе от финансово-икономическата криза.

Пенсионерите призоваха цялото гръцко общество на всенародно въстание срещу правителствената политика и задълженията пред кредиторите които водят до нови намаления на пенсиите.

Полицейски автобуси и специални части преградиха пътя на пенсионерите към резиденцията

Възрастните хора се опитаха да пробият кордона и преобърнаха полицейска кола, след което избухнаха стълкновения.

За да спре тълпата, полицията използва сълзотворен газ.

Засега няма информация за пострадали и положението се е успокоило.

Част от пенсионерите са останали при полицейския кордон и настояват премиерът да приеме тяхна делегация.

Министърът за защитата на гражданите Никос Тоска пое политическа отговорност за използването на сълзотворен газ и обяви забрана за „всякакво използване на сълзотворен газ срещу протести на пенсионери и работници”.

Докато беше в опозиция, лявата СИРИЗА рязко критикуваше използването на сълзотворен газ срещу демонстранти.

Възрастните протестиращи скандираха „Не можем да живеем с 400 евро” и „Богатите да платят за кризата”.

Демонстрантите са възмутени от 15 последователни намаления на пенсиите, последното през април, в рамките на крупна пенсионна реформа, изисквана от кредиторите на страната от ЕС и МВФ.

Като цяло пенсиите бяха намалени с 25-55 на сто.

Шестима от всеки десет гръцки пенсионери получават по-малко от 700 евро месечно. В много случаи с тази пари се издържа цяло семейство. Безработицата обхваща една четвърт от населението в трудоспособна възраст.

- реклама -