Бундеслигата
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бундеслигата планира да стартира през май, но без публика

Клубовете в Бундеслигата и тези от Втора Бундеслига решиха, че ще опитат да подновят сезона в първата седмица на май. Това обаче най-вероятно ще стане пред празни трибуни. На този вариант се спряха от Германската футболна лига след видео среща с 36-те клуба от двете дивизии.

„Ръководството на Лигата усети голяма подкрепа от всички отбори. Държим се един за друг“, коментира президентът Кристиан Зайферт. Целта пред Лигата и клубовете е сезонът да бъде завършен до края на юни, допълни той. Зайферт предупреди, че е възможно мачове да се провеждат пред празни трибуни и в началото на следващия сезон, дори и до края на годината. „Следващият сезон, който ще се проведе във вида, в който сме свикнали, е 2021/22“, каза Зайферт.

Прилагане на медицинските изисквания

Клубовете от Бундеслигата решиха, че ще започнат и изготяване на подробен план за всеки стадион. Той трябва да покаже какъв е минимумът служебни лица, с които може да се проведе мач. В бройката попада охрана, медии, медицински лица и такива, които помагат по организацията. Планът включа също така допълнителни съблекални, бани, тоатлетни и тн.

Освен това се създава „Екип за спортна медицина и специални мачове“. Целта му ще да създаде концепция за това как да се провеждат мачове и тренировки в изпълнение на медицинските изисквания в Германия. Освен това екипът ще поддържа централизирана база данни за заразените с КОВИД-19 във всеки клуб. Ще бъде разработен и план за тестване непосредствено преди всеки мач. Директор на новата структура е лекарят на националния отбор проф. д-р Тим Майер.

Олекотени правила за лиценз

Същевременно ГФЛ омекоти строгите правила за лицензиране на клубове, за да ги улесни в ситуацията на кризата с коронавируса. Така временно няма да има отнемане на точки за неизпълнение на финансовите условия. Същото важи и за възможността да не се получи лиценз. Икономическите показатели ще се разглеждат през есента, за да бъдат взети под внимание данните до края на сезона.

- реклама -