Бундеслигата, Бундеслига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бундеслигата се готви за 20 000 PCR теста за играчите

В Бундеслигата са сметнали, че им трябват 20 000 PCR теста за коронавирус за играчите за оставащите 9 кръга до края. Всеки футболист и човек от клуб ще бъде тестван на три дена, за да е сигурно, че няма преносител на вируса.

Президентът на Шалке Клеменс Тьонис пък е предложил те да бъдат правени в неговите лаборатории. Така той ще помогне да се намери решение, което да направи тези 20 000 теста социално приемливи.

Тьонис произвежда месо, но според него лабораторията му може да се справи и с човешките тестове. „Капацитетът на лабораторията ни още не е използван. Ние можем да правим между 180 000 и 200 000 теста на месец. Не мисля, че има значение, в това, че изследваме кръв на прасета. Системата и технологията е същата. Разбира се, ще вземем на работа професионалисти, които са наясно с това какво е специфичното“, обясни босът на Шалке.

„Говорихме с футболния съюз, обсъдихме вариантите. Ние не искаме пари за тестовете. Просто искаме да помогнем. Но решението е на ГФС“, добави Тьонис.

Бундеслигата планира да стартира отново в средата на май с мачове без публика. Евентуалното подновяване обаче трябва да получи зелена светлина и от политиците в Германия.

- реклама -