Бум: Поколението Z лудна по лукс часовници втора ръка

Пазарът на употребявани часовници

се оценява на 20 милиарда швейцарски франка (колкото е и сумата в евро), като може да достигне 35 милиарда швейцарски франка до 2030 година, според проучване на консултантско-одиторската компания „Делойт“ (Deloitte).

Ориентиран исторически към колекционери,

търсещи редки часовници на аукциони, този пазар е напът да стане по-професионален благодарение на все по-големия

брой сайтове за онлайн продажби,

които проверяват автентичността на стоките и подбуждат интереса на самите производители на часовници.

„Понастоящем е налице глобално осъзнаване

на необходимостта да се консумира по-отговорно“, заяви Фабиен Лупо, бивша председателка на Фондацията за висше часовникарско изкуство. Тя организира през ноември в Женева салон за употребявани луксозни часовници,

събирайки гиганта в онлайн аукционите

„иБей“ (eBay), платформата за продажба на часовници „Уочбокс“ (Watchbox) и швейцарски марки като „Зенит“ (Zenith), собственост на френската група Ел Ве Ем Аш (LVMH).

Според Фабиен Лупо силният интерес

към употребяваните часовници се обяснява с потребителския избор на милениалите (поколението, родено между 1980 и края на 90-те години на миналия век)

и поколението „Зет“

(родено между 1997 година и 2010 година), които се „безпокоят много за бъдещето на планетата и не искат да купуват нови стоки“.

Към това се добавя и търсенето на „винтидж“

предмети, които не могат да бъдат намерени навсякъде, както и трудността да бъдат закупени някои от тях, тъй като списъците с чакащи за швейцарски часовници стават все по-дълги на процъфтяващия пазар.

„Освен това да не забравяме дигитализацията,

която се ускори с пандемията“, обяснява Лупо пред АФП.

Броят на онлайн платформите за часовници втора употреба, сертифицирани от часовникарските компании, става все по-голям.

Още през 2018 година гигантът

в сегмента на луксозните стоки „Ришмон“ (Richemont), собственик на „Картие“ (Cartier), Международната часовникарска компания (IWC) и „Пиаже“ (Piaget) е проявил интерес към този пазар,

купувайки британската платформа „Уочфайндър“ (Watchfinder).

През декември марката „Ролекс“ (Rolex) също е направила решителна крачка в борбата с фалшификаторите, стартирайки програма за часовници втора употреба с търговеца на дребно „Бухерер“ (Bucherer),

който има задачата да издава сертификати

за автентичност на тези часовници – първоначално в шест стрaни, сред които Франция и Великобритания, като целта е след това да се разпростре и до САЩ.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено