ученици, оценки, ОН, указания, присъствено
снимка: Unsplash

Бум на желаещи да работят като учители

В момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. „През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. Това заяви бившият министър на образованието Николай Денков коментира в „Денят започва“.

От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Той изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати.

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличението на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. 

Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.

„Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели.“

Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани.

Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба, коментира още Денков.

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници,

защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции, отбеляза още той.


По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

С промените в закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система.

Това означава, че „изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг – широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранено.

Ако един директор, ако един началник на Регионално управление си позволи да направи такова нещо днес, той може да бъде уволнен на базата на тези промени в закона“, допълни още Николай Денков.

Поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите.

Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в това време могат да бъдат в кампания, могат да бъдат избрани.

Временно изпълняващи на длъжността винаги е имало в училищната система.

Истинският проблем е неяснотата, но това по никакъв начин няма да затрудни подготовката на учебната година.

Конкурсите се обявяват сега – в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, в междинния период се провеждат конкурсите, каза бившият министър на образованието.

- реклама -