Бум на търсенето на противогрипни ваксини, ръст и на заразените с Covid

Възрастните хора имаха възможност цяло лято да се обърнат към своите лични лекари, за да заявят желание за поставяне на противогрипна ваксина.

В народопсихологията ни е да се сещаме за нещата твърде късно обаче.

Това коментира доц. Ангел Кунчев в ефира на бТВ.

„Ваксините се пренасочват при недостиг.

Започва се поставянето на ваксините към края на септември, като до края на годината не е късно. Разбира се, по-добре е да се направи още октомври, но може и ноември и декември“, поясни той.

„Ще ни тръшне същият грип като всяка година. СЗО още февруари месец прави препоръка към създателите на ваксините какво да се включи в тях“, коментира още той.

„Бременните жени могат и са в препоръчитлената група на някои страни. Има мнения на експерти, че трябва да включим и децата, както е при възрастните хора, в групата за безплатни ваксини“, каза още той.

Той уточни, че за един месец има 6 пъти нарастване на случаите на коронавирус у нас, като за щастие няма ръст на тежките случаи. Характеристиките на Ковид се приближават до другите грипове.

„Лично мен не ме притеснява самия Ковид, а последващите го заболявания, които са по-големия риск“, подчерта той.

„Надявам се да не се върнат маските. Никой не иска да живее с ограничения. Всичко обаче зависи от обстоятелствата. България даде над 38 000 жертви, официално регистрирани, а реално може да са още повече“, допълни още доц. Кунчев.

 

Бум на търсенето на противогрипни ваксини, ръст и на заразените с Covid. Пик на търсенето на ваксини срещу грип.

Фармацевти предупреждават, че количествата от първата доставка ще свършат през следващите дни.

В същото време броят на болните

с ковид у нас се увеличава. Властите в Гърция пък предупреждават, че новият щам – „Пирола“, вече е в страната им, имат и драстично увеличение на хоспитализираните с коронавирус.

Към момента са доставени 125 хиляди противогрипни ваксини. Те са срещу четири щама грип – два от тип Б и два от тип А. От здравното министерство са осигурени средства за над 370 000

дози за хората над 65 години.

„От няколко дни има една от ваксините – „Инфлувак“ и вече има сериозен интерес. Бих казал, че тази година по-бързо ще свърши. Втората ваксина ще се забави може би две седмици и голямата част от този внос ще отиде за програмата за ваксиниране на пенсионери“, заяви пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В кабинета на доктор Гергана Николова вече има списък с пациенти, които желаят да се ваксинират срещу грип.

„Това са наши пациенти,

които през последните три години са си правили всяка година и са се убедили в нейната безопасност и ефикасност. Краят на август и началото септември вече идват и питат ще правите ли – искам да се запиша в списъка, за да не ни пропуснете“, допълни Гергана Николова, личен лекар.

Вече са доставени и над 80 000 дози от подобрената ваксина срещу COVID-19. Личните лекари отчитат увеличение на пациентите

със симптоми на инфекцията.

„Днес издавахме болнични на двама души, които бяха с ковид. Пред вратата има 4-5 души, които са със симптоми на интеркурентни заболявания и не знам колко от тях ще се окажат положителни. Но имаме вече увеличаване и на деца, които имат симптоми на респираторни инфекции“, каза още д-р Гергана Николова.

Желаещите да се ваксинират срещу новия подвариант на Омикрон могат да го направят в регионалните здравни инспекции от 27 септември. За първи път от следващата година личните лекари ще разполагат и с пневмококова ваксина за пациентите над 65-годишна възраст.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено