Бум на търговията с фалшиви сертификати в Германия

В Германия основното място, на което се издават дигиталните COVID сертификати и съответния QR код след ваксинация, са аптеките. Фармацевтите все по-често се сблъскват с клиенти с фалшив ваксинационен сертификат.

Не докладват всички случаи, защото се страхуват от агресията на клиентите. Сертификат се издава срещу ваксинационен паспорт, в който се съдържа информацията за всички поставени дози.

QR код в Германия се изисква на много места – за да купиш коледен подарък от магазин, да отидеш на сауна или да пиеш чаша вино в ресторант. Лекарите и имунизационните центрове също могат да издадат съответния документ. Хората, които възнамеряват да се сдобият с него чрез измама, отиват най-вече в аптеката.

Най-честите случаи, в които аптекари засичат фалшиви ваксинационни паспорти са при невалиден партиден номер на ваксините. Някои са с дата на ваксинация, когато по-голямата част от населението изобщо не е имала достъп до препаратите, информира DW.

Законът в Германия предвижда до 5 години лишаване от свобода за фалшив сертификат.

Но и това не разрешава проблема. Само в район Обербергиш, където живеят около 270 000 души, полицията в момента разследва 160 случая на потенциални злоупотреби.

Фалшификаторите намират нови пътища да заблудят властите. Те вече започват да модифицират и QR кодовете, които се запаметяват в апликацията на мобилния телефон. Така собствениците на фалшивите сертификати получават достъп до обществените места. Дори и служителите в аптеките не могат да ги спрат.

- реклама -