уволнения, гладна стачка, Видин, сигнали, пари, първа линия
сн. БГНЕС

Бум на летните инфекции в страната

Бум на летните инфекции в страната

Сериозен ръст на чревните инфекции в България отчита статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Болните от гастроентерит у нас са почти 1000 повече спрямо същия период на миналата година.

Над 3300 души с чревни вируси са регистрирани в България.

Само за една седмица от стомашните вируси, които са особено популярни през лятото, официално са се разболели 229 души.

Салмонела и дизентерия също са сред отчетените летни инфекции.

От началото на годината в страната са регистрирани 15 случая на дизентерия. Скорост набират и чревните ешерихиози, – остри инфекциозни заболявания, които се причиняват от бактерията Escherichia coli. От началото на годината в страната са регистрирани 111 случая на така наречените ешерихиози. За същия период през изминалата година са регистрирани 56 случая.

Така наречените летни грипове

нямат нищо общо с класическия грип, който обичайно върлува в студените месеци. Те обикновено протичат с гадене, повръщане, диария и висока температура. Този тип инфекции са опасни за малките деца, защото водят до бързо обезводняване. Когато става дума за стомашно-чревно неразположение, е важно родителите да започнат своевременно оводняване, тъй като дехидратацията е най-честата причина за хоспитализация. Детето трябва да пие често и по малко вода, разтвори за рехидратация и билкови чайове, обясняват специалистите.

Болното дете трябва да бъде незабавно прегледано от лекар,

ако са налице няколко симптома, пише Телеграф.

Те трябва да бъдат червена аларма за родителите. Малчуганът трябва да иде на преглед при педиатър, ако има някои от следните оплаквания – диарични изхождания над 7-8 за денонощие, повръщане над 7-8 пъти за 24 часа и температура над 38 градуса, неповлияваща се от медикаменти. Малкият пациент се нуждае от преглед и ако има силно главоболие и отпадналост, отказ от игра, прием на течности, както и сухи напукани устни.

- реклама -