Бум на грип и респираторни вируси в цялата страна

Бум на грип и респираторни вируси в цялата страна. Много от детските отделения в областните градове са препълнени.

Има бум на грип и респираторни вируси в цялата страна, съобщи NOVA. Много от детските отделения в областните градове са препълнени. А директори регистрират все по-висок брой на отсъстващи в клас. Успоредно с това министърът на образованието обяви, че са в готовност да организират учебния процес при евентуална грипна епидемия.

Всичките 21 легла в детското отделение в болницата в Гоце Делчев са заети. „При нас има предимно респираторен вирус и грип, главно от група А. Протичането на заболяването е с висока температура, дехидратация в някои от случаите”, обясни началникът на детското отделение д-р Ангел Тонгев.

По-голямата част от капацитета на детското отделение в болницата в Бургас също е запълнен. Броят на пациентите расте след края на празниците.

„В момента при нас са хоспитализирани 18 деца, като по-голямата част от тях са с респираторни инфекции”, поясни Д-Р Айлин Сали.

„В последните 9 дни са преминали повече от 350 пациенти през нашия кабинет. 70% от тези тях са деца”, коментира  д-р Нигохос Топузян.

И докато детските отделения се пълнят, класните стаи стават все по празни. Почти 9 процента от децата в най-голямото училище във Велико Търново, не са прекрачили прага на класните стаи днес.

„Днес отсъстват 125 от общо 1450 ученици. В една от началните паралелки са били само 11 деца”, сподели Кина Котларска, директор на СУ “ Емилиян Станев“- В. Търново.

А най-доброто решение, според директори е, не дистанционното обучение, а комбинации с междусрочната ваканция в началото на февруари. Макар, че все още нямат искане от здравните властиq от образователното министерство са в готовност да организират учебния процес, ако се стигне до грипна ваканция. По данни на МОН заболелите ученици на национално ниво са под 30% процента.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено