Бум на бебета близнаци

Процентът родените близнаци в световен мащаб е достигнал рекордни нива за всички времена. Едно на всеки 42 деца е близнак, а този показател е по-висок в сравнение с предишни години, сочи изследване, според което бързото разширяване на медицинската асистирана репродукция е ключов фактор.

Всяка година се раждат около 1,6 милиона близнаци, което е около една трета повече от данните преди 40 години.

„Относителният и абсолютен брой близнаци в света е по-висок в сравнение с показателите в средата на ХХ век и вероятно ще бъде рекорд за всички времена“, каза водещият автор на проучването Кристиан Монден, професор в университета в Оксфорд.

Възходът на асистираната репродуктивна технология (АРТ) в развитите страни от 70-те години на миналия век, особено в САЩ и Европа, допринесе значително за увеличаване броя на близнаците, установи проучването.

Майките, раждащи в по-напреднала възраст, когато процентът на родените близнаци е по-голям, също е фактор, както и увеличеното използване на контрацепция.

Изследователите са събрали данни от 165 държави, обхващащи 99% от световното население, в периода между 2010 и 2015 г. В три четвърти от страните данните сочат учеличаване на броя родени близнаци поне с 10%, сочи проучването. В Азия честотата на раждане на близнаци се е увеличила с 32%, а в Северна Америка е скочила със 71%.

Африка е с най-много родени близнаци, което вероятно се дължи на генетичните различия между африканското население и населението в други части на света, смята Монден.

Увеличеният брой близнаци в по-бедните части на света обаче поражда безпокойство, предупреждава проучването.

„Трябва да се обърне повече внимание на съдбата на близнаците в страните с ниски и средни доходи“, каза съавторът Йероен Смитс, професор в университета Радбуд в Нидерландия.

В Африка на юг от Сахара много деца ще изгубят своите близнаци още през първата година от живота си, което прави около двеста до триста хиляди деца всяка година.

Раждането на близнаци е свързано с по-високи нива на смъртност сред бебетата и децата и повече усложнения за майките и децата по време на бременност, както и по време и след раждането.

- реклама -