Булгартрансгаз
сн. БГНЕС

Булгартрансгаз ще предостави документацията на комисията по ревизията, но пита кой ще има достъп до нея

Ще предоставим информацията от „Булгартрансгаз“, но държим да получим отговор на кое лице и как ще бъде гарантирано опазването й. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на изслушването си на заседанието на Временната комисия за проверка на злоупотреби за начина и сроковете за предоставяне на исканата информация от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Петкова подчерта, че „Булгартрансгаз“ е част от стратегическата инфраструктура и е пряко свързан с националната сигурност на страната.

„Първо, може би трябва да започнем с това, че Булгартрансгаз“ и Министерство на енергетиката ще предоставят така, както винаги сме заявявали, необходимата информация. Тя е огромна по обем“, изтъкна министърът в оставка.

При нейното събиране е установено, че информацията достига над 1 млн. страници.

Министър Теменужка Петкова постави и няколко въпроса.
„На първо място искам да сме наясно на кое лице, съответно от парламента или от комисията, ние ще предоставим тази информация и по какъв начин ще се гарантира опазването на спефицифичната информация, която се съдържа в голяма част от тези документи. Ние няма какво да крием. Няма от какво да се притесняваме. Проектът е публичен от първия ден, откакто се лансира идеята за неговата реализация. Ние сме били абсолютно публични и прозрачни. Приета е актуализация на енергийната стратегия на България“, посочи тя.

Шефът на „Булгартрансгаз“ отрича да е канил Манолова и комисията в дружеството.

Пред комисията Владимир Малинов разказа, че миналия петък в 9.43 ч. по електронен път е било получено писмо от секретариата на Временната комисия, подписан от председателя на комисията, с което поискан списък с цялата информация на проекта за разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“.

Това е в пряко противоречие с твърдението на Манолова, че тя е отишла в дружеството, защото е имала среща с неговия ръководител.

Никога не съм канил председателя и уважаемата Временна комисия в сградата на „Булгартрансгаз“. В самото писмо, което получихме бяха посочени други проекти от рода на „Южен поток“, „Турски поток“ и т.н. Проектът има ясно наименование и то е определено от Народното събрание с приемане на енергийната стратегия. За да уточним фактите, тъй като в писмото, беше посочено, че целият обем от информация трябва да бъде предоставено в срок до 26 април, което е понеделник. С цялото ми съзнание да бъда изцяло кооперативен, и спазвайки българското законодателство, се свързах със секретаррата и се опитах да обясня за какъв обем информация става дума„, каза още Малинов.

- реклама -