„Булгаргаз“ предлага 30% по-евтин газ през октомври

„Булгаргаз“ предлага 30% по-евтин газ през октомври. „Булгарга“ предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ 30% по-евтин природен газ през октомври. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Булгаргаз“ ЕАД внесе в КЕВР заявление за

утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч.

„Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция“. Това пишат още от ведомството и уточняват: Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати

за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 01.10.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.09.2022 г., съобщиха от „Булгаргаз“.

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. След това природният газ поскъпна с още 19% през септември.

Водеща причина за високия ръст на цената

за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки, съобщиха тогава от КЕВР.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено