„Булгаргаз” поиска близо 28% поскъпване на природния газ от януари

„Булгаргаз” поиска близо 28% поскъпване на природния газ от януари. Държавната компания „Булгаргаз“ ще поиска увеличение на цената на природния газ с 27,6% от януари, съобщиха от дружеството по време на открито

заседание на Комисията за енергийно

и водно регулиране. Първоначално от „Булгаргаз“ предлагаха поскъпването да бъде 40 на сто, но заради топлото време и по-ниското с 20% потребление на синьо гориво са ревизирали прогнозата.

„Очакваме на 1 януари да внесем

в Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ предложения за цена с 18 лв. по-ниска от тази, която предложихме на 12 декември, а именно 204 лв. за мегаватчас/МВтч/“, посочи по време на откритото заседание на енергийния регулатор шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева. Така синьото гориво през януари ще струва 186 лв. за МВтч. Златева направи уговорка, че трябва все пак да се изчака и последния индекс на

борсовите цени на 31 декември.

Шефът на „Булгаргаз“ допълни, че за момента са оптимизирани изпомпваните количества газ от хранилището в Чирен, които са нагнетени на по-висока цена. Една от причините за поисканите от дружеството 204лв. на МВтч през януари бе точно скъпото гориво оттам.

„Добиват се по-малко количества,

а виртуално се нагнетяват допълнителни, така че се оптимизира цената“, уточни Златева. Тя припомни, че обикновено при нагнетяването на газ в хранилището през лятото цените са ниски и с него  се потискат високите зимни цени. Сега обаче има обърнат подход – в хранилището е складиран газ на пикови цени.

Златева поясни още, че всички количества газ

за 2023 г. са осигурени чрез годишния търг за доставки и няма да се търсят месец за месец.

„Газ на компанията ще доставят шест фирми.  Диверсифицирани са не само източниците, но и маршрутите, освен от Кулата-Сидерокастро, и по интерконектора България-Гърция“, коментира Златева.

Председателят на  КЕВР Иван Иванов отбеляза,

че от два дни не се тегли газ от Чирен, самото хранилище е пълно с 20% повече в сравнение с миналата година, което давало увереност за зимата. Той припомни, че на 31 декември изтича договорът с „Газпром експорт“, така че държавата ни се справя и без руски газ.

Иванов се поинтересува какво е финансовото състояние

на „Булгаргаз“, а в отговор Златева изтъкна, че дружеството няма неразплатени или просрочени задължения.

„Има нова система за събиране на неразплатени и просрочени задължения и клиентите на компанията се справят. Изключение прави столичната топлофикация, която, въпреки че в момента плаща за газа авансово, е

натрупала такива задължения, че трябва да

се търси трайно решение“, предупреди Златева. Тя се похвали, че „Булгаргаз“ е преодолял загубата от 28 млн. лв. и е на печалба от 9 млн. лв.

Основна причина за увеличението е повишението на цените на синьото гориво на международните борси. Няма да има увеличение на цената на парното и тока заради поскъпването на газа, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Цената на природния газ ще стане ясна на закрито заседание на енергийния регулатор от 15ч. на 1 януари и веднага след това ще бъде обявена.

- реклама -