”Булгаргаз” иска за обезщетение от ”Газпром Експорт” за над 400 милиона евро вреди

„Булгаргаз“ започна арбитражно дело срещу „Газпром Експорт“ с искане за обезщетение за вреди над 400 милиона евро, съобщиха от компанията.

Производството е заведено пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщиха от българския обществен доставчик. Причината за иска е едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на април 2022 г.

От „Булгаргаз“ припомнят, че в края на месец май тази година дружеството е изпратило покана до „Газпром Експорт“ за доброволно уреждане на претенцията на българския газов оператор, съгласно договора между двете компании.

След като руската страна не е предприела действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, „Булгаргаз“ започва необходимите стъпки с цел защита на интересите на дружеството, става ясно от съобщението на компанията.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Още през 2022 година, малко след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, България попадна в списъка с „неприятелските държави“ за Москва. Още тогава Кремъл издаде указ за ограничения в търговските отношения и изиска природният газ да се плаща в рубли, а не по действащите договори – в евро или долари.

- реклама -