Бул Био

„Бул Био“ няма възможност да произвежда ваксини срещу Covid-19

„На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу Covid-19“, заяви пред БНР директорът на държавното дружество „Бул Био“ д-р Румен Кофинов. Той обясни, че отпуснатите от правителството 22 млн. лева на фирмата са, за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксината, която България доставя и на УНИЦЕФ.

По думите на д-р Кофинов е напълно възможно ваксина да бъде създадена за толкова кратко време и отхвърли всички съмнения в това, като обясни:

„Технологията, по която се произвежда ваксината е известна поне от 10 години. Само се сменя една информационна РНК с друга информационна РНК и по този начин в най-кратък срок се създава ваксината. Нещата са предвидими“.  

Д-р Румен Кофинов изрази очакване интересът към ваксината срещу Covid-19 да бъде висок и ваксините да не стигнат. „Бих се ваксинирал първи“, категорично заяви той и уточни, че предпочита да е здрав и да бъде ваксиниран. По думите му е добре всеки да прецени дали предпочита усложненията и уврежданията , които предизвиква боледуването от коронавируса.

„Трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването“, подчерта той и уточни, че ваксината винаги трябва да бъде поставяна след консултация с личния лекар.

- реклама -