Бухал отглежда патенце

Американка засне бухал и патенце, които надничат едновременно от къщичка за птици в задния й двор, съобщи в. „Дейли мейл“.

Първоначално Лори Улф от Джупитър, Флорида, помислила, че бухалът си е излюпил пиленца. Когато се вгледала внимателно обаче установила, че симпатичното жълто мъниче е патенце, което бухалът отглежда като свое.

„Седяха си едно до друго. Не е за вярване. Още не мога да го проумея“, каза Улф. Тя се притеснила хищникът да не изяде патенцето и дори се свързала със специалист, който само потвърдил, че е възможно това да се случи.

От местен приют за диви животни се съгласили да гледат патенцето, ако Улф успее да го хване. Когато обаче тя и съпругът й се опитали да го направят, то скочило от къщичката и хукнало към близкото езеро. Оттогава не са го виждали.

Дивите патици каролинки не снасят яйцата си на едно място. Те го правят и в гнездата на други птици. „Знаем, че това се случва, но не и колко често“, каза Кристиан Артрусо,който си спомни, че през 2007 г. е имало случай бухал да измъти и отгледа три патенца.

Патенцето е по-вероятно да е оцеляло след отчаяния си скок. Този вид се развива много бързо и малките са почти самостоятелни от самото начало.

- реклама -