Испания Либия

Будапеща: Отхвърлянето на жалбата ни от Европейския съд е „безотговорно”

Будапеща: Отхвърлянето на жалбата ни от Европейския съд е „безотговорно”

Унгария заклейми като „безотговорно” решението на висшата съдебна инстанция на ЕС да отхвърли жалбата й срещу схемата за разселване на мигрантите в общността чрез задължителни квоти.

„Решението на съда…е безотговорно и смятаме, че то поставя под заплаха сигурността на цяла Европа”. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция след оповестяването на решението на Съда на ЕС в Люксембург.

Той се зарече да използва „всички законови средства” срещу „напълно неприемливото” произнасяне на съда и го нарече „резултат от политическо, а не от юридическо или експертно решение”.

„Политиката насили европейското право и европейските ценности. Това решение на практика открито легитимира властта на ЕС над държавите членки”, каза Сиярто.

Преди две години ЕС одобри схема за разселване на 120 000 мигранти от Гърция и Италия в разгара на най-тежката мигрантска криза от Втората световна двойна насам.

Но Унгария и Словакия се обърнаха към съда с искане да блокира плана, подкрепен от други членки от източната част на общността.

Сиярто каза, че ако Европейската комисия продължи да налага задължителните квоти, страната ще продължи да се бори срещу това.

„Истинската битка тепърва започва. Ще използваме всички законни средства, за да обезпечим това никой да не може да решава вместо нас кой може да влиза в Унгария”, каза първият дипломат на Будапеща.

Според премиера на Унгария Виктор Орбан мюсюлманската имиграция е „отрова” и представлява риск за сигурността като подкопава християнската култура и идентичност на Европа.

Източник: АФП, ТАСС

- реклама -