помощи

БСП зове да се спрат всички социални плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище

БСП настоява да се спрат всички социални плащания на семейства, чиито деца не ходят на училище. Според лидера на партията правителството се е провалило с националната стратегия за интеграция на ромите.

В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на древен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите. Много документи бяха приети, много пари се наляха в тази система, но очевидно резултат няма“, нападна Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че законите в България са еднакво задължителни за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения.

„Начинът, по който подхожда ГЕРБ – децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи – те отиват и след 2 седмици напускат отново. БСП предлага да отпадне принципът- парите следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък, на училище, деца, които не ходят, за да могат да си спасят училищата. Сегашната политика на социални и семейни помощи за деца стимулира всички тези процеси – със сега действащия закон се спират детските помощи, ако дете не ходи на училище. Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, обясни още Нинова.

БСП настоява също така в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни и непълнолетни.

Просветният министър отвръща: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

На въпрос дали се е са закономерни обвиненията на левицата за провал на интеграцията на ромите чрез образование, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отговори, че опозицията критикува механизма без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.

„Образованието е дългосрочният и най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношения към образованието. Това, което може би от БСП не са разбрали, е, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни – т.е. липсата на отношение към образованието. И този проблем трябва да бъде борен с продължителни и целенасочени координирани усилия на институциите. Надявам се да го разберат това, защото образованието има нужда от приемственост на политиките“, заяви Вълчев.

Образователният министър посочи, че БСП е предложила предоставянето на безусловни семейни помощи на хора във втори, трети и четвърти клас. „Точно това имах предвид, като казах, че проблемът не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен. Затова и сме заложили на учителите, защото те са тези, които ежедневно полагат усилия. Що се отнася до делегираните бюджети – очевидно от БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците“, коментира още Вълчев.

- реклама -