БСП: Защо правителството подарява милиони на концесионера на летище София

БСП повдигна въпроса за концесията на Летище София, която бе подписана миналото лято.

Правителството на ГЕРБ направи изненада, която ще е скъпоструваща на българския народ. Миналата година правителството в МС подписа предварителен концесионен договор за летище „София“, в който са ясно разписани задълженията на концесионера, 550 мнл. лв. без ДДС, а инвестициите за целия период да са около 600 млн.лв., като са определени концесионните такси – 32% от приходите“, обясни проф. Румен Гечев на пресконференция в централата на БСП.

Договорът е подписан през юли в разгара на протестите и коронавируса, подчерта той.

По думите му правителството на Бойко Борисов поднася изненада: „Искат да приберат плащането по договора от 550 млн. лв. без ДДС и от багажника на джипката раздават парите преди изборите, да правят услуга – опростяване таксата на концесионера за 10 г.“, обясни още той.

Преки ползи от 2 млрд. лв. внася концесията на летище „София“, уверява Желязков

Транспортният министър е категоричен, че концесионерът не предлага освобождаване от плащанията, а само отлагане

Гечев попита риторично: „Как двете страни са предвидили, че коронавирусът ще се развива толкова дълго, че ще освободим за 10 г. таксите на концесионера?“

„Правителството е искало да сключи договор, за да плати тези 550 млн. лв., без да го интересува какво ще стане с инвестициите. Защото какви са разбивките и какво става, ако концесионерът си вземе шапката след 10 г. и напусне“, каза още Румен Гечев и попита какво става с трети терминал на летището.

„Правителството на Борисов усвоява парите и оставя на следващия кабинет да решава не само икономически проблеми, а свързани и с националната сигурност“, категоричен е той.

Гечев смята, че това е сериозна отстъпка за десетки милиони на концесионера. „И освен това те увещават, че ще увеличат концесионните такси и поставят под риск българския туризъм, тъй като ще се оскъпи износът на български фирми и ще се създаде допълнителна тежест върху българската икономика“, добави той.

Румен Гечев попита още защо последните три седмици се сключва концесионен договор преди изборите и си отговори: „Защото най-вероятно са поели някакви ангажименти“.

В заключение той поиска отговори от правителството на Бойко Борисов и министъра на транспорта Росен Желязков и попита дали с парите, дадени на концесионера, „ще се пълнят чекмеджета“.  

- реклама -