БСП взе и върна мандата на президента, предсрочните избори ще бъдат на 11 юли

Президентът Румен Радев връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на третата по численост парламентарна група в 45-тото НС „БСП за България“ Корнелия Нинова. Това е последната възможност да бъде сформирано правителство в рамките на това Народно събрание.

Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни за хората проблеми, да приеме социални и икономически мерки, за разграждане на модела „Борисов“, за план за възстановяване. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората политическа сила, обясни Нинова.

България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза, заяви Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си. Както и да се действа отговорно и експедитивно.

Затова новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори, заяви Радев.

Той обяви, че на 7 май от 9 ч ще е изслушването на кандидатите за ЦИК. Очаквам указа да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и изборите се очертават на 11 юли.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция „ГЕРБ СДС“ и „Има такъв народ“, без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

 

- реклама -