Нинова, БСП, мандат

БСП връща третия мандат във вторник, 7-ми септември

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 септември.

Националният съвет е взел това решение. „За“ гласуваха 108 членове, „против“- 6 и „въздържали се“- 8.

Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че няма нужда да се бави повече процедурата след като БСП не получи подкрепата на другите формации в парламента. Няма да бъде предлаган кабинет.

„Има светлина в тунела, поне ще има време да бъде актуализиран бюджета“, заяви Нинова.

Тя изрази надежда, че президентът Радев ще задържи за малко с указа за насрочване на предсрочните парламентарни избори, за да може актуализацията да мине в Народното събрание.

„Това е последен опит да постигнем съгласие за актуализацията. За съжаление вече летят всякакви предложения от всички групи и дано няма популистко предизборно наддаване, което да не доведе до резултат“, обяви Нинова.

Най-разнопосочни мнения са се чули по време на Националния съвет, включително мандатът да бъде върнат още днес, съобщи още Нинова.

Председателят на столичната организация на БСП Кирил Добрев коментира преди заседанието, че „сме свидетели на неспособността на лидера Корнелия Нинова да води диалог с другите парламентарни партии“.

Добрев беше ироничен:

„Връщаме се на това от миналия пленум – кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме. Е, днеска е ясно, БСП ще я плати!“.

Депутатът Александър Симов допусна, че мандатът трябва да бъде върнат веднага:

„Според мен, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би това е по-доброто действие към момента – да върнем мандата и вече от волята на президента да зависи дали ще даде една седмица да се актуализира бюджета. От друга страна, това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи“.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от „Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения си кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава.

Сега, от решението и указа на президента трябва да стане ясно дали ще попаднем в ситуация на избори 2 в 1 на 14 ноември, или когато се очаква да има балотаж – на 21 ноември, ще избираме и новите народни представители.

 

- реклама -