БСП върна неизпълнен третия мандат, Радев казва след среща с ЦИК кога са изборите (Видео)

БСП върна неизпълнен третия мандат. На „Дондуков” 2 лидерът на левицата Корнелия Нинова предаде папката празна. Така страната отива на поредните предсрочни парламентарни избори.

Очаква се те да са на 2 април.

БСП връща неизпълнения трети мандат на президента Румен Радев след като не успя да събере подкрепа за кабинет с третия мандат. Решението е взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията.

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за сформирането на правителство, каквито ги обсъдихме с вас – Шенген, Плана за възстановяване, Бюджет 2023, съдебна реформа.

Поканихме всички партии на разговор

и от тези, които дойдоха и тези, които не дойдоха, стана ясно, че няма възможност за сформиране на кабинет“, заяви лидерът Корнелия Нинова.

От своя страна Радев отчете усилията на социалистите да опитат да формират кабинет в „тази трудна политическа обстановка”.

Президентът заяви, че в 14 часа ще

има среща с ЦИК, на която ще се обсъди готовността за избори и на тази база ще се разпусне НС и ще се посочи дата за нови предсрочни избори.

Според Конституцията след връщането на третия мандат държавният глава трябва да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Радев вече обяви, че Гълъб Донев ще остане служебен премиер

в новото служебно правителство.

Решението за връщането на мандата бе взето след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група в петък следобед, след като малко по-рано през деня стана ясно, че БСП не може да събере мнозинство за излъчване на правителство. На лидерската среща, организирана от Нинова тогава,

Бойко Борисов бе категоричен,

че не може да подкрепи мандат на левицата, но обеща да поиска от партията си разрешение да преговаря с БСП за техническо експертно правителство. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ видя в срещата основа за диалог и разбирателство и в следващ парламент.

След решението на БСП да върне мандата, президента Румен Радев трябва да издаде указ, с който

да разпусне 48-ото народно събрание

и да насрочи петите поред избори в рамките на 2 години. Очаква се той все пак да остави още малко време на депутатите да приемат докрай някои законодателни промени, свързани и с плана за възстановяване, и с Наказателния кодекс. Така най-вероятната дата за разпускане на парламента

е 2 февруари, а за изборите – 2 април.

Решението си Радев ще вземе и след среща с ръководството на ЦИК по-късно днес, на която трябва да бъдат уточнени необходимите срокове за организация на изборите. За изборните експерти датата 26 март не е вариант, защото има проблеми с доставката на хартия за бюлетините от машини.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено