БСП Зарков вода Перник боклук

БСП: Вотът на недоверие е неспособността на правителството да се справи с водната криза в Перник

Правят се опити дебатът за жизненоважния въпрос за водата и въздуха да бъде опорочен. Говори се за заговори, търсят се причини в кого ли не – от предишни правителства и кметове, ВиК дружества, само и само, за да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на големите градове дишат замърсен въздух и че в България не е ясно как и кой гори отпадъци и от къде ги взима.

Всичко това се случва поради некомпетентност, безхаберие, а не е изключено да има и престъпни деяния. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, след провело се заседание на изпълнителното бюро на партията по-рано днес, на което са били обсъдени проблемите на хората и предстоящото внасяне на вота им на недоверие в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„С вота на недоверие освен всичко, ние ще поставим въпросите пред третото правителство на ГЕРБ. Това е логично продължение на активността на БСП. Само през този мандат наши представители са поставили темата за въздуха и водата в парламента повече от 60 пъти. Срещахме половинчати отговори, нежелание да се дискутира проблемът, а понякога и откровена арогантност. Когато дойде кризата и перничани останаха без вода посред празниците, подходът на властта остана същият“, заяви той.

Зарков каза, че мотивът им за внасянето на вота на недоверието са отказът или неспособността властта да реши проблема в Перник.

А също и категоричното нежелание на ресорния министър да признае допуснатите грешки при управлението на водния ресурс и конкретно за пропуските, довели до кризата в миньорския град, както и отказът на Бойко Борисов да отчете очевидните пропуски в правителствената политика в този сектор.

„Това води до търсенето на отговорност. В България отговорност се търси чрез вот на недоверие. Този ни ход вече дава резултати. Назначени са проверки на ВиК дружества, ВЕЦ-ове, МОСВ най-сетне пуснаха за обществено обсъждане промени в Наредбата, засягаща вноса, съхранението и отчетността на отпадъците. За съжаление това се случва твърде късно, а цената за закъснението плащат, чакащите на опашка пред водоноските“, поясни зам.-председателят.

Той обяви, че в момента политическа и експертна група работи по мотивите на вота и другата седмица ще поканят другите партии, за да им представят мотивите си.

„Освен да посочим проблемите, ще посочим и конкретни решения, мотивите са пред очите на всеки български гражданин. Когато си пуснем чешмата и водата е негодна за пиене или вода изобщо няма. Когато нашият боклук го плащаме по три пъти, а после се чудим защо се изгаря. Накрая мотивите са във въздуха, които на места има цвят, мирис и вкус.

За този вот освен да посочим конкретните проблеми и да потърсим отговорност, си поставяме една голяма цел – човекът в България да живее в по-чиста и здравословна околна среда“, допълни народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.

Той добави, че според статистиката България е на едно от първите места в Европа по рециклиране на отпадъци, но това се случва само на хартия.

„Българите плащат три пъти за своя боклук. Такса смет, продуктова такса. Когато си купим една вафла, в нейната цена има такса за рециклирана“, посочи Божанков и поясни, че тази схема работи с помощта на създадената мрежа от кухи фирми.

„Това е благоприятна среда за криминалния внос на боклук от трети страни. Вече е публично известно, че отпадъци с един код, тръгват от една държава и влизат в България с друг код. Смесени битови, болнични, тонер касети и други опасни отпадъци се горят и се третират по незнаен начин. В тях се съдържа цялата Менделеева таблица. Властта отказва информация на журналисти кой, колко и от къде внася боклук. В същото време позволява експерименталното му изгаряне.

 

Институциите реагират панически, но не и превантивно. За проблемите с въздуха ни осъди Европа, за вноса за боклук с неясен произход ни информираха медиите. Преди изборите не чухме нищо за безводието. Хората го разбраха по чешмите“, коментира Божанков и отчете, че след като заплахата за вота на недоверие институциите са се активизирали.

По думите на народния представител от БСП Атанас Костадинов исканата от ЕК реформа на водния сектор е била заменена с реформа във ВиК отрасъла и подчерта, че призивите да не се политизира водната криза в Перник е неправилен, тъй като той е точно такъв.

„Може би е добре да знаете каква е разликата между природното бедствие и екологичната катастрофа. Едното е въпреки човек, другото е породено от човешкото безумие. Последните две години управление жънат това, което последните 10 години беше посято в околната среда. След 2009 г. много агресивно и настойчиво бяха вменени две задачи на управлението на водите. Първата, за съжаление е политическа. Там, където беше доминиращото влияние в общините средни и малки на БСП и ДПС да бъде прекратено финансирането за водни проекти, включително и насилственото влизане във водните асоциации“, каза Костадинов.

Той обърна внимание, че развитието на общинската инфраструктура за води е била заменена от план за концесии, заеми, от международни финансови институции, декапитализиране на дружествата и приватизация. Той добави още, че пред последните 10 години България не е управлявала на басейнов принцип своите води в съответствие с рамковата директива.

- реклама -