саниране програма прокуратура Спас Попниколов Лиляна Павлова енергийна ефективност сгради жилища картел строителни фирми КЗК

БСП поиска анкетна комисия за санирането, ГЕРБ няма да ги подкрепят – ВИДЕО

БСП внася проект за решение за създаване на Временна комисия за Националната програма за саниране.

Това обяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

„Бихме искали да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по тази програма, които след това бяха коригирани многократно, изразходваните финансовите средства за програмата до момента, както и постигнатите резултати“, заяви на брифинг в парламента Бойчев.

Той припомни, че на 9 юни тази година имаше дебат в НС по настояване на БСП по време, на който бяха приети решения, съгласно които министърът на регионалното развитие внесе информация в НС. От тази предоставена информация ставало ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв. Става ясно още, че има сключени 4759 договора между общините и етажните собствености. Но, ставало ясно и, че няма предвидени финансови средства в бюджет 2018 г. за продължение на програмата и за изпълнение на сключените договори.

„В предоставената информация министър Нанков твърди, че се нуждаем от изработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма. Към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата и какъв процент ще се заплаща от гражданите, ако те продължат намерението си за саниране. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100% финансов ресурс безвъзмездно и тези, които трябва да доплащат“, смята Жельо Бойчев.

Той подчерта още, че БСП са притеснени и от констатациите от доклада на Сметната палата, който е отразил, че е нарушен Законът за публичните финанси, където се казва, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс може да става само чрез държавен бюджет и решение на НС.

„Надяваме се работата на тази комисия да покаже всички обстоятелства и факти, свързани с начина, по който бяха избирани и определяни фирмите. Всички тази факти и обстоятелства на тази създала се корупционна, която доведе до там да бъдат разплащани дейности, чиито качество и количество не беше удостоверявано по най-коректния начин и бяха финансирани дейности извън обхвата на програмата“, посочи Бойчев.

ГЕРБ няма да подкрепи създаването на комисия за санирането

ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи искането на БСП за създаване на Временна комисия за Националната програмата за саниране, заяви депутатът от ГЕРБ Николай Сираков.

Според него, когато БСП насочат нанякъде вниманието си, това значи, че управляващата коалиция има сериозен успех и в този случай било така. „Програмата за саниране е една от изключително важните за България. Тя има задължителните ефекти като спестените и намалените сметки на гражданите, облагородяването и променянето на облика на градската среда. Хората очакват програмата да продължи и тя продължава, защото те я искат“, каза още Николай Сираков.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова поясни, че програмата за саниране не е спряна и продължава да се изпълнява. Към момента има над 850 завършени сгради, близо 600 са в процес на изпълнение. Останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки.

„Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета. Бъдещето на програмата, както вече сме декларирали, е в зависимост от разработваната жилищна стратегия“, каза Крумова.

Тя посочи още, че домакинствата, които са били бенефициенти за първи зимен сезон, са реализирали между 40 и 60% спестявания на разходите си за отопление.

- реклама -