Стойнев БСП опозиция партийна субсидия избори ДПС среща

БСП видя в субсидията от 1 лев заговор за унищожаване на опозицията преди местния вот – Снимки

Целта на предложението за субсидия от 1 лв. е опозицията да бъде унищожена преди местните избори.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев след среща с ДПС за размера на партийните субсидии.

Стойнев изрази удовлетвореност от разговорите с ДПС.

Според него хубаво да има диалог, за да се разбере кой на каква позиция е, кой какви идеи и ценности защитава. „И двете политически сили се обединихме да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили, но в крайна сметка всичко зависи от управляващите и правителството“, каза още Стойнев и добави, че ясно се показва, че управляващите няма да отстъпят.

„Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли да бъде одобрен, така че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря на банките кредиторки, които са ни заели своите средства да ги използваме в предизборната си кампания.

Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкова важни избори като местните, които предстоят.

За нас е важно и затова апелираме към управляващите – нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог. Нека не се бърза. Прокрадва се идеята дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата и да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме“, каза Стойнев.

Волята на управляващите явно е да мине предложението за субсидия от 1 лев, затова ДПС ще предложи да отпаднат законовите ограничения за финансиране на партиите от юридически лица, както и таванът за физически, при условията на абсолютна прозрачност.

Това заяви зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев след среща с БСП по темата.

Ние сме за обществено финансиране, вече 18 г. го поддържаме, бяхме против референдума, и против това, че не се обяснява на хората необходимостта от такъв тип субсидия за партиите, обясни Цонев. Той предупреди, че с намаляване на субсидията от 11 на 1 лев на глас може да стане по-скъпо за бюджета. Да не се възстановят стари връзки, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, предупреди той.

Субсидия от 1, 5, 4 или 6 лева не устройва никого, освен двете големи партии, смята Цонев.

 

- реклама -