БСП

БСП въвежда критерии за листата за евродептуат: Да не подкрепят Истанбулската конвенция

След 3-часово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, първият за годината пленум на БСП е приел с пълно единодушие проекта „Визия за България“. Това съобщиха от партията.

Според наши източници на „Позитано“ 20 в програмата е изрично подчертано, че в листите на БСП за европейските лидери тази пролет ще попаднат само лица, които са в тон с общата партийна политика по националните и международните въпроси.

Сред тях разбира се стои и Истанбулската конвенция, заради която БСП влезе в остри полемики с партията – майка в ЕС ПЕС

В момента нейн лидер е бившия премиер Сергей Станишев. Възможно е именно по тази линия столетницата да спъне той да бъде водач на евролистата на БСП.

През изминалата седмица в партията тръгна полемика, след като бившия журналист и настоящ депутат Александър Симов заяви, че Станишев няма място в листата, защото може да предизвика отлив на гласове. „Сергей Станишев не поставя ясно проблемите на масата. Ако бъде кандидат, може част от гласоподавателите ни да се отдръпнат и да не гласуват за БСП на предстоящия вот през май, ако видят, че той е кандидат“, коментира Симов пред ТВ „Европа“.

Станишев: Едно интервю не е голяма драма

„Аз не виждам голяма драма. Ако говорите за едно интервю, не заслужава коментар. Евролистата не е тема на заседанието днес и е рано да се говори. Имаме големи постижения – всички видяхте, какво се случи с пакета „Мобилност“, обновената позиция на ЕП за приемането ни в Шенген. Така, че социалистите от европарламента имаме с какво да се похвалим“, заяви самия Станишев преди заседанието днес, след като бе помолен за коментар на думите на младия си съпартиец.

В подкрепа на лидера на ПЕС се изказаха и други емблематични лица на червената партия като Михаил Миков, Георги Пирински и Георги Гьоков.

„Не Корнелия Нинова определя дали Станишев ще влезе в евролистата. Що не питате другите партии кого си включват. Аз казвам, че Станишев като председател на ПЕС има място в листата. Но дали ще влезе, това ще го определи Националният съвет“, категоричен бе Гьоков.

- реклама -