АЕЦ Белене

БСП пак поиска да строим АЕЦ Белене

БСП пак поиска да строим АЕЦ „Белене“.

От левицата са внесли в деловодството на парламента проекторешение за отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 г. , с което беше спрян строежът на атомната централа.

Това съобщи депутатът Таско Ерменков и настоя за спешни консултации между управляващи и опозиция за търсене на решение за АЕЦ „Белене” след наложената ни глоба от Арбитражния съд в Женева.

От БСП настояват още правителството да осигури реализацията на проекта за изграждане на атомна централа „Белене” като защити националния интерес.

Съгласно проекта, министърът на енергетиката трябва да информира парламента на всеки 3 месеца за изпълнението на дейностите по проекта.

„Правим последователната си политика през последните 26 години, когато твърдо и неизменно сме подкрепяли развитието на ядрената енергетика не само на думи”, заяви Ерменков.

От БСП призоваха да се спре „безумната кампания за търсене на виновник“ по казуса „Белене“.

„Тя няма да реши и няма да ни освободи от заплащане на над 1 млрд. лв. по решение на Арбитражния съд и 330 000 лв. лихви. Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична, но не може да бъде продадено където и да е”, каза още Ерменков.

Решението според БСП

Според левицата решението е в довършване на АЕЦ „Белене” със стратегически инвеститор при изпълнението на 2 условия – постигане на разбирателство с Руската страна и намиране на инвеститор.

„Друг път няма – или обединяване на усилията, или ежедневно увеличаващи се задължения”, смята Ерменков.

 

- реклама -