градски транспорт

БСП-София пита вярно ли е, че има остър недостиг на шофьори за градския транспорт и при какви условия работят те

Общинските съветници от БСП искат пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София от 1 януари 2019 година досега. Справката задължително трябва да включва часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства, категорични са социалистите в СОС.

„Очаквам двамата директори на транспортните дружества – Слав Монов и Евгений Ганчев да информират членовете на Комисията по транспорт и туризъм още идната седмица в сряда, когато трябва да имаме заседание“, заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС.

Той настоява да се кажи вярна ли е информацията, която цикрулира в социалните мрежи, че има недостиг от над 300 шофьори и ватмани в столичния градски транспорт

„Истина ли е, липсата на почивки, за смени, продължаващи по 16 часа, за до 50 часа извънреден труд на водачите на месец. И като цяло – как столичният градски транспорт гарантира сигурността на гражданите на София“, настоява още Калоян Паргов.

Той припомни, че при разглеждането на транспортната задача на заседание на комисията преди по-малко от две седмици БСП изрази опасенията си и предупреди, че тя няма да бъде изпълнена именно поради недостига на шофьори.

„Във връзка с инцидента от петък, когато водач на автобус №98 получи инфаркт на волана и само по чудо в последвалата катастрофа нямаше пострадали и жертви, настояваме да бъде предоставена официална информация по редица въпроси“, заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Социалистите искат отговор и на въпросите дали катастрофиралият автобус е минал задължителен технически преглед, а шофьорът – задължителния медицински преглед. И дали е вярно, че за януари въпросният водач е имал само 3 почивни дни, което е „скандално и грубо нарушение на Кодекса на труда“.

- реклама -