ток

БСП смята, че исканото от ЧЕЗ поскъпване на тока е необосновано

БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока. Това заяви народният представител от партията Таско Ерменков.

Вчера КЕВР обяви, че ЧЕЗ иска нощната тарифа на тока да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок дневната

„БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да е цена, още повече на жизненоважни стоки и услуги, каквато е самата електроенергия“, обясни Ерменков.

Той упрекна правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в непрофесионално управление на енергийната ни система.

„Това искане за пореден път показва, че правителството на ГЕРБ и ОП, начело с Министерството на енергетиката, което е принципал на НЕК, са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система. Няма как да си обясним по друг начин това, че за миналата година имаме над 3.5 терават часа продадена електроенергия от водните централи на НЕК, на базова цена, което реално е довело до загуба на компанията от около 200 млн. лв“, обясни народният представител.

Ерменков посочи, че би било нормално повишаването на цената, ако то беше съизмеримо с годишната инфлация и доходите на хората.

Според него политиката на управляващите е да защитават интересите на богатите за сметка на бедните, да се прехвърлят отговорностите и грешките върху тези, които плащат. Депутатът обясни, че ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България, като този път на инвеститор, който може би е по-лош и от „Инерком“. „Според публичната информация за „Еврохолд“ те нямат никакъв опит в управлението на електроенергийни системи. Преди всичко работят в застрахователния, лизинговия и банковия сектор. Тяхната финансова стабилност е доста съмнителна, защото за 2017 г. имат отчетени 17 млн. лв. загуба. Имат осигурени 10 човека, според НОИ“, подчерта народният представител. По неговите думи Румъния и Гърция са им отказали продажбата на застраховател, с мотив за нестабилно финансово състояние. „В същото време ЧЕЗ се опитва да им продаде електроснабдяването на половин България. Дали зад маската на „Еврохолд“ не се крие същата мастита фигура, която беше и зад Гинка Върбакова, за да приватизира най-голямото електроразпределително дружество?“, попита Таско Ерменков.

- реклама -