строители

БСП скочи на протестиращите строители, властта защити бранша (ОБОБЩЕНИЕ)

„Днешният ден е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Той е и събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на Прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото.“

Това заяви в парламента лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с днешния протест на Камарата на строителите в България, на който фирми от строителния бранш поискаха сектора да не бъде обект на политически нападки. Недоволството им бе провокирано от твърдението на левицата, че в България през последните няколко години се строи некачествено и от настояването да бъде извършена независима експертиза от европейска лаборатория на строителството на магистрали у нас.

Според Нинова в сегашния икономически модел на страната ни се случва така, че „10 големи фирми се договарят с властта и така убиват малкия и среден бизнес“. Тя обвини управляващите, че принуждават фирмите да връщат процент от спечелите обществени поръчки като комисионни.

От своя страна депутата Елена Йончева коментира, че реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от извършване на независима проверка.
„Нашето искане е само за проверка на българските магистрали – за проверка на качеството им в независима европейска лаборатория. Ние не разбираме как е възможно срещу това искане да бъдат изкарани 1000 строителни камиони. Реакцията на Камарата на строителите показва страх, паника от извършването на една така проверка. Ние подкрепяме строителството и на практика искаме само едно и също – да се строят качествени пътища. А това може да стане само с проверка на пътищата“, заяви тя.

Караянчева застана зад строителите и обяви, че осъжда опитите за дискредитация на бранша

строители

След шефката на парламента, те бяха защитени и от регионалния министър Петя Аврамова.

„Отношенията на МРРБ и АПИ с КСБ и със всички строители в България са на експертно ниво. Ние не политизираме и по никакъв начин няма да политизираме този процес. Строителният бранш в България, както и членовете на Камарата на строителите в България, са партньор на МРРБ, не само в пътния бранш като изпълнители в АПИ, а и по изпълнението на дейностите по всички оперативни програми“, посочи тя.

„От строителния бранш очакваме мобилизация по проектите, които ще изпълняват като бенефициенти ВиК операторите в България. За нас е важно строителният бранш в България да има капацитет да изпълни дейностите по оперативните програми. А ние, които управляваме обществените средства ще бъдем безкомпромисни по отношение на качеството и на сроковете на изпълняваните строителни дейности“, категорична, бе министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Президентът към строителите: Доверие се печели не с протести, а с качествена работа и прозрачни поръчки

- реклама -